Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Ovečkin piatykrát pokoril 50-gólovú hranicu

Alexander Ovečkin so spoluhráčmi oslavuje svoj 50. gól v sezóne. Foto: TASR/AP

Ruský ostrostrelec sa tak vyrovnal hviezdam ako Steven Yzerman alebo Pavel Bure.

Washington 9. apríla (TASR) - Ruský hokejista Alexander Ovečkin strelil v noci na stredu v zápase NHL na ľade St. Louis svoj jubilejný 50. gól v sezóne. Útočník Washingtonu tak po piaty raz v kariére pokoril magickú 50-gólovú hranicu a má na dosah trofej Mauricea Richarda pre najlepšieho kanoniera základnej časti profiligy.

Dvadsaťosemročný krídelník sa v súboji so St. Louis presadil počas presilovky necelé dve minúty pred koncom prvej tretiny. Brankára Ryana Millera prekonal strelou z prvej z ľavého kruhu a svojím 23. presilovkovým gólom v sezóne naštartoval Capitals k víťazstvu 4:1. "Znamená to pre mňa veľa. Je to veľké číslo a zostane mi to celý život," uviedol pre zámorské médiá Ovečkin, ktorý zaznamenal prvú 50-gólovú sezónu od ročníka 2009/10. Gólové maximum 65 presných zásahov si vytvoril ešte v sezóne 2007/08.

Štatistika hovorí za všetko: 75 zápasov sa rovná 77 bodov

Ruský ostrostrelec tak v 75 dueloch prebiehajúcej sezóny nazbieral 77 bodov (50+27) a je jasným lídrom celej profiligy v počte gólov, druhý Corey Perry z Anaheimu strelil v 79 zápasoch o osem menej, tretí Joe Pavelski zo San Jose ich má na konte 39. Ovečkin okrem toho suverénne vedie aj tabuľku najlepších presilovkových kanonierov (23 gólov), druhý Pavelski zaznamenal v početnej výhode 15 presných zásahov. V 676 dueloch základnej časti NHL strelil už 421 gólov a nazbieral 812 bodov.

50. gól Alexandra Ovečkina




Ovečkin sa tak dostal do prominentného klubu hráčov s piatimi 50-gólovými sezónami ako sú Steve Yzerman, Brett Hull, Bobby Hull, Phil Esposito a Pavel Bure. Na čele historických tabuliek NHL figurujú s deviatimi Mike Bossy a Wayne Gretzky, ktorých nasledujú Marcel Dionne, Guy Lafleur a Mario Lemieux (6 sezón).