Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Slafkovský strelil prvýkrát dva góly: Zdvihne mi to sebavedomie

Juraj Slafkovský (20) oslavuje svoj gól počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL pred brankárom Washingtonu Capitals Darcym Kuemperom (35) a pravým krídlom Nicom Dowdom (26) v utorok 6. februára 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Bodoval aj Šimon Nemec, ktorý dosiahol tiež asistenciu a podieľal sa ňou na triumfe New Jersey nad Coloradom 5:3.

New York 7. februára (TASR) - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský prispel v noci na stredu v NHL dvoma gólmi k víťazstvu Montrealu na ľade Washingtonu 5:2. V drese domácich zaznamenal asistenciu jeho krajan Martin Fehérváry. Bodoval aj Šimon Nemec, ktorý dosiahol tiež asistenciu a podieľal sa ňou na triumfe New Jersey nad Coloradom 5:3. Calgary uspelo v Bostone 4:1, ale pre Martina Pospíšila sa duel skončil už v závere prvej tretiny, keď dostal trest do konca zápasu. Hráči Edmontonu prehrali po šestnástich stretnutiach a nevyrovnali rekord Pittsburghu v najdlhšej víťaznej sérii v histórii profiligy.

Slafkovský sa vrátil do prvej formácie a jeho gólové momenty prišli v druhej polovici tretej tretiny. V 52. minúte ho Jake Evans našiel na ľavom kruhu a devätnásťročný útočník spoza brániaceho Fehérváryho prekonal Darcyho Kuempera strelou nad rameno. Prvý muž vlaňajšieho draftu sa presadil aj o necelé tri minúty neskôr počas presilovej hry. Mike Matheson mu prihral na pravú stranu, slovenský krídelník si našiel priestor a strelou z prvej opäť prestrelil brankára Capitals. Bol to pre neho prvý viacgólový zápas v NHL. "Konečne mi to tam popadlo. Som za to rád, určite mi to zdvihne sebavedomie. Budem sa naďalej pokúšať o čo najčastejšiu streľbu," povedal Slafkovský pre klubový web. "Každý mi hovorí, aby som čo najčastejšie strieľal. Snažím sa o to, ale niekedy vidím lepšie postaveného spoluhráča a prihrám mu, čo sa potom ukáže, že to nebola tá najlepšia možnosť." Bronzový medailista z Pekingu 2022, najužitočnejší hráč olympijského turnaja odohral celkom 17:15 minúty a pripísal si jeden plusový bod, hit, tri strely a dvojminútový trest. V tejto sezóne nastúpil na 50 duelov a získal 22 bodov (9+13). V drese Canadiens zaznamenal dva presné zásahy aj kapitán Nick Suzuki a pridal k tomu asistenciu. Raz sa presadil Michael Pezzetta.

Kríza Capitals pokračuje, keď prehrali piatykrát v rade. Washington mal už v 14. minúte manko 0:3. Domácim nepomohla ani výmena brankárov, Charlieho Lindgrena nahradil Kuemper. Capitals znížili v polovici duelu. Fehérváry našiel pred bránkou Dylana Stromea, ktorý prihral Alexandrovi Ovečkinovi a ten nezaváhal. "Nemali sme vstup do zápasu, aký sme si želali. Urobili sme chyby a za tie sme zaplatili," poznamenal Ovečkin. Za domácich sa presadil v tretej časti ešte Rasmus Sandin. Slovenský bek opäť nastúpil v prvej obrannej dvojici Capitals s Johnom Carlsonom, strávil na ľade 19:35 minúty, zaznamenal jednu "mínusku" a päť striel.

Oilers prehrali na ľade obhajcu titulu Vegas Golden Knights 1:3. Edmonton pritom začal lepšie a od 5. minúty viedol. V oslabení sa dostali do prečíslenia Leon Draisaitl s Connorom McDavidom a kapitán hostí prekonal Adina Hilla. Vegas však v prvej tretine vyrovnal vďaka Nicolasovi Royovi. Rozhodujúci okamih prišiel v úvode tretej časti, Chandler Stephenson sa dostal k puku na pravom kruhu a prestrelil Stuarta Skinnera. V závere ešte William Karlsson upravil výsledok strelou do prázdnej bránky. Edmonton tak nevyrovnal rekord Pittsburghu v najdlhšej víťaznej sérii. Penguins v sezóne 1992/1993 vyhrali sedemásť zápasov v rade. Oilers napodobnili zápis Columbusu. Blue Jackets boli v ročníku 2016/2017 tiež blízko, ale séria sa rovnako zastavila na čísle 16.

Devils v zostave s Nemcom zvládli osemgólovú prestrelku s Coloradom. Devätnásťročný obranca vystrelil v 3. minúte od modrej čiary a puk tečoval pred bránkou Chris Tierney. Domáci viedli po druhej časti 3:1, keď skórovali aj Jesper Bratt a Dawson Mercer. Hráči Avalanche však vyrovnali v tretej tretine v priebehu 29 sekúnd vďaka Caleovi Makarovi a Samuelovi Girardovi. New Jersey však rozhodlo v 58. minúte po zakončení Johna Marina. V závere ešte upravil výsledok strelou do prázdnej bránky Erik Haula. Nemec odohral 17:17 minúty, mal jednu plusku a rozhodcovia ho raz poslali na trestnú lavicu. Ofenzívny ťahúň Colorada Nathan MacKinnon tentoraz nebodoval a skončila sa tak jeho 14-zápasová gólová séria. "V ofenzíve sme neodviedli dostatočnú prácu, nedokázali sme vyprodukovať góly, ktoré sme potrebovali. A ani z defenzívnej stránky to nebol vydarený zápas, mali sme to vzadu viac zavrieť," povedal pre oficiálny web súťaže tréner hostí Jared Bednar.

Calgary triumfovalo na ľade Bruins 4:1. Už po štyroch minútach sa presadil Andrej Kuzmenko, ktorý debutoval v drese Flames. "Mám z toho dobrý pocit, lebo sme vyhrali. Odohrali sme normálny zápas, nie perfektný, keďže sme zahodili množstvo šancí. Potrebovali sme ešte viac gólov od našej formácie, ale sme radi za víťazstvo," vyznal sa Kuzmenko. "Plamene" ho získali výmenou za Eliasa Lindholma, Švéd zamieril do Vancouveru. Za hostí sa presadili aj Connor Zary, Jonathan Huberdeau a Noah Hanifin. Za Boston dal gól len Pavel Zacha. Do zostavy Calgary sa po štvorzápasovej absencii spôsobenej zranením hornej časti vrátil Pospíšil. Slovenský útočnik však stihol stráviť na ľade len 4:32 minúty, pripísať si dva hity a plusový bod. Pospíšil v závere prvej časti fauloval Brada Marchanda, keď ho krosčekoval a zasiahol ho do oblasti hlavy a krku. Dostal trest do konca duelu.

Darilo sa aj Lindholmovi, ktorý vo svojej premiére v drese Vancouveru strelil dva góly a pomohol k triumfu 3:2 nad Carolinou. "Je bláznivé, ako to všetko vyšlo. Je to niečo špeciálne. Samozrejme, som šťastný, že tu môžem byť a pomôcť tímu," uviedol Lindholm podľa AP. Víťazný gól strelil J.T. Miller, Quinn Hughes a Brock Boeser dvakrát asistovali. Canucks bodovali v 12. zápase v rade aj vďaka 22 zákrokom brankára Thatchera Demka.

Pittsburgh si poradil s Winnipegom 3:0, keď sa mohol oprieť o spoľahlivý výkon Tristana Jarryho. Brankár Penguins vykryl všetkých 23 striel Jets a vychytal šieste čisté konto v sezóne a už 19. v profiligovej kariére. V počte núl vedie sezónne hodnotenie ligových brankárov. Pittsburgh stráca na postupové pozície vo Východnej konferencii päť bodov. "Potrebujeme body, nie sme šťastní z toho, kde sa nachádzame v tabuľke. Potrebujeme sa dostať na pozície zaručujúce play off," poznamenal hrdina zápasu Jarry. V drese Pittsburghu debutoval fínsky útočník Jesse Puljujärvi, za Jets prvýkrát nastúpil center Sean Monahan, ktorý prišiel do Winnipegu výmenou z Montrealu. "Tryskáče" nenatiahli trojzápasovú víťaznú sériu aj napriek návratu svojej ofenzívnej opory Marka Scheifeleho, ktorý sa zotavil po zranení. Duel po zákroku Brendena Dillona nedohral domáci Noel Acciari. Kris Letang s 33. víťazným gólom v NHL vyrovnal zápis Drewa Doughtyho z Los Angeles na piatom mieste poradia obrancov v počte víťazných zásahov v jednom klube. Rekord v tomto smere drží legendárny Ray Bourque so 60 víťaznými gólmi.

Brankár Jake Oettinger bolo oporou Dallasu a doviedol Stars k výhre 2:1 nad Buffalom. So úspešnými 47 zákrokmi si vytvoril nový osobný rekord v základnej časti. Predtým už 47 zákrokov predviedol aj v dvoch zápasoch play off. Veterán v službách dallaských "hviezd" Joe Pavelski odohral jubilejný 1300. zápas v NHL. Stars bodovali v šiestom dueli v rade, šnúru víťazstiev natiahli na štyri zápasy.

Philadelphia ukončila päťzápasovú sériu prehier, keď zdolala domácu Floridu 2:1. Samuel Ersson prispel k výhre 20 zákrokmi. Svoju bodovú sériu ukončil po 13 zápasoch domáci krídelník Sam Reinhart.

NHL - sumáre:

Boston Bruins - Calgary Flames 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Góly:
45. Zacha (Pastrňák, Coyle) - 5. Kuzmenko (Huberdeau, Kadri), 14. Zary (Kadri), 47. Huberdeau (Kadri), 50. Hanifin (Huberdeau, Markström). Brankári: Swayman - Markström, strely na bránku: 22:29.



Buffalo Sabres - Dallas Stars 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Góly:
26. Thompson (Dahlin, Skinner) - 4. Duchene (Seguin, Marchment), 30. Steel (Faksa, Smith). Brankári: Luukkonen - Oettinger, strely na bránku: 48:30.



Carolina Hurricanes - Vancouver Canucks 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Góly:
5. Martinook (Teräväinen), 39. Aho (Burns, Jarvis) - 18. Lindholm (Hughes, Pettersson), 37. Lindholm (Hughes, Boeser), 44. Miller (Boeser, Myers). Brankári: Kočetkov - Demko, strely na bránku: 24:19.



Florida Panthers - Philadelphia Flyers 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Góly:
10. Verhaeghe - 34. Konecny (Farabee, Walker), 43. N. Cates. Brankári: Stolarz - Ersson, strely na bránku: 21:25.



Pittsburgh Penguins - Winnipeg Jets 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Góly:
8. Letang, 28. Carter (Eller, E. Karlsson), 30. Rust (Guentzel, Crosby). Brankári: Jarry - Hellebuyck, strely na bránku: 27:23.



Washington Capitals - Montreal Canadiens 2:5 (0:3, 1:0, 1:2)

Góly:
27. Ovečkin (Strome, FEHÉRVÁRY), 52. Sandin (Carlson, Strome) - 7. Suzuki (Caufield), 8. Suzuki (Xhekaj), 14. Pezzetta (Harvey-Pinard), 52. SLAFKOVSKÝ (Evans, Matheson), 55. SLAFKOVSKÝ (Matheson, Suzuki). Brankári: Lindgren (14. Kuemper) - Montembeault, strely na bránku: 39:26.



New Jersey Devils - Colorado Avalanche 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)

Góly:
3. Tierney (NEMEC, Bahl), 24. Bratt (Hischier, Palát), 27. Mercer (Haula, Meier), 58. Marino (Hischier, Bratt), 60. Haula - 2. Rantanen (Drouin), 49. Makar (Lehkonen), 49. Girard (Drouin, Byram). Brankári: Vaněček - Annunen, strely na bránku: 31:38.



Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly:
19. Roy (Pietrangelo), 42. Stephenson (Marchessault, Cotter), 60. W. Karlsson (Stephenson, Stone) - 5. McDavid (Draisaitl, Desharnais). Brankári: Hill - Skinner, strely na bránku: 26:31.



Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 17:15 2 0 2 +1 3 2

Martin Fehérváry (Washington) 19:35 0 1 1 -1 5 0

Šimon Nemec (New Jersey) 17:17 0 1 1 +1 0 2

Martin Pospíšil (Calgary) 4:32 0 0 0 +1 0 15



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/