Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Tampa Bay vyrovnala stav série, v druhom finále zdolala Chicago

Tampa Bay Ligthning zdolala v druhom finálovom zápase play-off Chicago Blackhawks 7. júna 2015. Foto: TASR/AP Photo

Víťazný zásah domácich zaznamenal v 49. minúte obranca Jason Garrison, ktorý sa presadil v presilovke.

Tampa 4. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning vyrovnali stav finálovej série play off NHL na 1:1. "Blesky" v noci na nedeľu SELČ zdolali Chicago Blackhawks 4:3, víťazný gól strelil v 49. minúte obranca Jason Garrison. V drese hostí sa presadil aj slovenský útočník Marián Hossa, ktorý zaznamenal svoju 10. asistenciu v play off a pripísal si aj plusový bod. Bola to 92. gólová nahrávka Hossu v kariére play off, čím sa vyrovnal legendám Gordiemu Howovi a Scottovi Stevensovi na 28. mieste historických tabuliek. Hossa sa odpútal o legendárneho krajana Stana Mikitu.

Zápas pravdepodobne pre zranenie nedochytal brankár Tampy Ben Bishop, záverečných osem minút stál v bránke náhradník Andrej Vasilevskij, ktorý chytil všetkých päť striel. Tréner Chicaga Joel Quenneville viedol 200. zápas v play off, čo sa predtým podarilo len Scottymu Bowmanovi (353) a Alovi Arbourovi (209). Séria sa sťahuje na dva zápasy do Chicaga, tretí duel je na programe v noci na utorok.

Tampa Bay po prvom domácom neúspechu potrebovala nutne vyhrať, pretože ďalšia prehra by tím dostala do veľmi ťažkej situácie. Tréner Jon Cooper sa rozhodol posilniť ofenzívu a prvýkrát od 2. kola play off dostal šancu 20-ročný nováčik Jonathan Drouin, ktorý odsunul na tribúnu Nikitu Nesterova. Prvé slovo v zápase mal slovenský útočník Chicaga Marián Hossa, ale strelou z otočky nenachytal Bena Bishopa. V 5. minúte dal o sebe vedieť najproduktívnejší muž play off Tyler Johnson, po ktorého strele pomohla Coreymu Crawfordovi žrď. Oba tímy sa pozorne bránili a nerodilo sa veľa šancí. Zaujal menší stret Hossu s kapitánom domácich Stevenom Stamkosom, ktorý však obaja hviezdni útočníci vyriešili s úsmevom. Po šanciach hostí Marcusa Krügera a Andrewa Desjardinsa udrelo na domácej strane. "Blesky" dostali súpera dobrým forčekingom pod tlak, k puku sa dostal Cedric Paquette, ktorý sa výbornou kľučkou zbavil Brandona Saada a presnou strelou švihom otvoril v 13. minúte skóre. Potom mal po dvoch chybách Drouina v útočnom aj obrannom pásme veľkú šancu kapitán "jastrabov" Jonathan Toews, no zblízka neuspel. Mladík Drouin si po návrate na striedačku vypočul ostré slová od trénera Coopera a na ľade sa už objavil len sporadicky. Tampa mohla v závere prvej časti získať dvojgólový náskok, ale nevyužila vylúčenie Johnnyho Oduyu.

V úvode druhej tretiny sa roztrhlo vrece s gólmi. V 24. minúte vyrovnal na 1:1 svojim piatym gólom v play off Andrew Shaw, keď dôrazne doklepol puk za Bishopa. O minútu fauloval Alex Killorn a hostia ponuku na zvrat neodmietli. Hossa perfektne našiel medzi kruhmi fínskeho mladíka Teuva Teravainena a ten presnou strelou švihom šokoval zaplnenú Amelia Arénu. Fín skóroval aj v druhom finálovom zápase, Hossa bodoval vo finále prvýkrát. Z vedenia sa však hostia tešili len 92 sekúnd, pretože v 7. minúte Nikita Kučerov perfektne tečoval strelu Jasona Garrisona a vyrovnal na 2:2. Tri góly padli za 3 minúty a 48 sekúnd. Hra dostala grády, tempo sa zrýchlilo a šance sa striedali na oboch stranách. V 34. minúte sa opäť presadila formácia "trojčiat" a Tampa sa dostala do vedenia. Johnson z nulového uhla nahodil puk na bránku, Crawford si dobre nepostrážil bližšiu žrď a puk mu zapadol do siete. Johnson sa tešil z 13. zásahu v play off a prerušil päťzápasové čakanie na gól. Po dvoch častiach viedli domáci 3:2. "Puk som dobre videl, neviem akým spôsobom sa dostal dnu. Je to frustrujúce. Cítil som sa v zápase dobre, ale ten gól ma mrzí," povedal pre nhl.com Crawford.

"Jastrabom" však vyšiel nástup do tretej časti a v 4. minúte sa po vynikajúcej Toewsovej nahrávke dostal do ideálnej streleckej pozície medzi kruhy obranca Brent Seabrook a nekompromisne strelil svoj 7. gól v play off. Zásluhu na vyrovnaní skóre mal aj Hossa, ktorý dobiedzal pred Bishopom a hokejkou mu jemne postrčil ľavý betón. Brankár Tampy okamžite protestoval, ale rozhodcovia gól uznali. Smutným hrdinom Chicaga sa napokon stal Patrick Sharp, ktorý inkasoval dva dvojminútové tresty za sebou. Prvé vylúčenie ešte domáci nepotrestali, ale druhé už áno a obranca Garrison svojim druhým gólom v play off rozhodol. Chicago hralo viac ako dve minúty bez brankára, ale vyrovnať sa im už nepodarilo. V bránke Tampy dochytal duel náhradník Vasilevskij, ktorý najskôr vystriedal Bishopa len na minútu a bol na ľade aj pri víťaznom góle. Potom sa Bishop vrátil a zdalo sa, že išlo o technický problém. V 53. minúte však opäť odkorčuľoval z bránky a už sa nevrátil. Mladý Rus zaznamenal päť zákrokov a stal sa nečakaným hrdinom. Dvadsaťročný Vasilevskij sa stal prvým brankárom od roku 1928, ktorý vo svojom premiérovom zápase v play off dosiahol víťazstvo vo finálovej sérii. Naposledy sa to podarilo Lesterovi Patrickovi z New Yorku Rangers, ktorý vychytal triumf nad Montrealom Maroons. "Či som bol nervózny? Možno trochu na začiatku, ale po prvej strele to zo mňa spadlo. Vždy som pripravený, že môžem nastúpiť a teraz sa to stalo," povedal ruský brankár pre nhl.com.

Zámorské televízie odhalili, že Bishop sa v niektorých momentoch horšie hýbal, ale čo mu skutočne je, neprezradil podľa očakávania ani tréner Cooper. "Prepáčte, ale na otázky o brankároch nebudem odpovedať," povedal na tlačovej konferencii.

Tampa Bay má v play off bilanciu 10:1, keď skórovala ako prvá. Jedinú prehru utrpela práve v prvom finálovom zápase. "Naše mužstvo sa neustále učí. V minulom zápase sme prvýkrát prehrali, keď sme skórovali prví a som rád, že sme sa z tej lekcie poučili. Hoci sme znova prehrávali, nespanikárili sme a išli za svojím cieľom. Toto mám na našom mužstve rád," povedal Cooper. Chicago neoblieklo obrancu Trevora van Riemsdyka a hralo na šesť zadákov. Najviac vyťažení boli tradične Duncan Keith (28:52) a Seabrook (28:43). Quenneville v tretej časti rozdelil hviezdne útočné duo Patrick Kane - Toews a do prvej formácie sa posunul miesto Kanea Hossa. Pre zranenie nehral ani v tomto zápase Brian Bickell. "Po dvoch zápasoch je séria vyrovnaná, takže sa nemôžeme sťažovať. Ideme teraz domov, myslím, že diváci sa už veľmi tešia a v hale bude poriadne hlučno. Je to v poriadku," povedal kouč Chicaga Quenneville pre tsn.ca.

Steven Stamkos, kapitán Lightning: "Hrali sme tak, ako vieme. Využívali sme rýchlosť a zdolali sme súpera svojimi zbraňami. Boli fázy zápasu, keď náš výkon trochu klesal, ale dôležité bolo, že sme sa z toho otriasli a zabrali znovu naplno."

Jonathan Toews, kapitán Blackhawks: "Nechali sme ich v určitých fázach hrať a oni to využili. Hrali sme lepšie ako v prvom zápase, ale bohužiaľ výsledok nie je dobrý. Snažili sme sa, ale oni majú dobrý tím, sú mladí a rýchli a nemôžeme ich nechať hrať. Domov sa vraciame za stavu 1:1, všetko je otvorené a tešíme sa na našich fanúšikov."


2. zápas finálovej série o Stanleyho pohár

TAMPA BAY LIGHTNING - CHICAGO BLACKHAWKS 4:3
(1:0, 2:2, 1:1)

Góly: 13. Paquette (Callahan, Hedman), 27. Kučerov (Garrison, Coburn), 34. Johnson (Kučerov), 49. Garrison (Hedman, Callahan) - 24. Shaw (Krüger, Desjardins), 26. Teräväinen (HOSSA, Sharp), 44. Seabrook (Toews, Oduya). Rozhodcovia: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky 1:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 24:29, 19.204 divákov.

/stav série 1:1/

Tampa: Bishop (48.-49. a od 53. Vasilevskij) - Stralman, Hedman, Coburn, Garrison, Šustr, Carle - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Drouin, Paquette - Brown, Boyle, Morrow

Chicago: Crawford - Hjalmarsson, Keith, Seabrook, Oduya, Rundblad, Cumiskey - Kane, Toews, Saad – HOSSA, Richards, Bickell – Teräväinen, Vermette, Sharp - Shaw, Krüger, Desjardins.

Slovák v zápase:

MARIÁN HOSSA - minutáž 18:11, 0 gólov, 1 asistencií, +/- 1, 1 strela, 0 tr. minút.