Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

CHRÍPKA OPÄŤ ÚRADUJE: V Nitrianskom kraji počet chorých prudko rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Kým na začiatku septembra evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre približne 1000 chorých, v tomto týždni ich už je takmer 6500.

Nitra 20. septembra (TASR) – V Nitrianskom kraji sa už začínajú objavovať prvé prejavy chrípkovej sezóny. Počet ľudí s akútnymi respiračnými ochoreniami a s diagnostikovanou chrípkou tu už niekoľko týždňov neustále rastie.

Kým na začiatku septembra evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ)v Nitre približne 1000 chorých, v tomto týždni ich už je takmer 6500. Nárast ochorení zaznamenal úrad už v 36. týždni, keď vzrástol počet pacientov o viac ako 80 percent. V predchádzajúcom týždni narástol počet chorých o ďalších 40 percent a v tomto kalendárnom týždni to bolo ešte viac. „Zo 6455 akútnych ochorení bolo hlásených 570 prípadov chrípky, predstavuje to nárast o 92 percent,“ informoval RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo v skupine nula až päťročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 107 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 46,7 percenta zápalov prínosových dutín, 13,1 percent zápalov pľúc a 40,2 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 65 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých. Kvôli vysokému počtu ochorení na chrípku už musela byť zatvorená aj jedna materská škola v okrese Topoľčany.