Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

Dobrovoľníci môžu pomôcť s čistením areálu Zoborského kláštora

Zoborský kláštor, archívne foto. Foto: TASR

V súčasnosti je v areáli zaniknutého kláštora vybudovaný prístupový náučný chodník, interaktívne prvky pre deti i jeho zakonzervované ruiny.

Nitra 5. apríla (TASR) - Zoborský skrášľovací spolok organizuje počas víkendu prvé tohtoročné čistenie areálu zaniknutého stredovekého Zoborského kláštora. "Jarné čistenie sa bude konať v sobotu 6. apríla od 9.00 h," informovalo Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.

Ako uviedli organizátori, náradie potrebné na úpravu areálu pred turistickou sezónou bude zabezpečené. "Stačí prísť a pomôcť pri čistení ruín najstaršieho kláštora na Slovensku. Dobrovoľníci pomôžu dobrej veci a zároveň aktívne strávia svoj voľný čas," pripomenul Zoborský skrášľovací spolok.

Benediktínsky kláštor sv. Hypolita na Zobore vznikol už v 9. storočí. Podľa českého kronikára Kosmasa práve tu kráľ Svätopluk v roku 894 ukončil svoju životnú púť. Kláštor začiatkom 15. storočia zanikol, na jeho mieste neskôr vznikol kamaldulský Kláštor sv. Jozefa, ktorý bol v roku 1782 zrušený.

V súčasnosti je v areáli zaniknutého kláštora vybudovaný prístupový náučný chodník, interaktívne prvky pre deti i jeho zakonzervované ruiny. "Návštevníci majú tiež možnosť virtuálne si prezrieť príbytok mnícha prostredníctvom rozšírenej reality," doplnilo TIC Nitra.