Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Gajdošské tradície odštartovali Etnologické dni na UKF v Nitre

Otvorením výstavy Gajdošská tradícia na Slovensku sa dnes začali tohtoročné Etnologické dni na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre (UKF). Výstava zameraná na gajdy a gajdošskú kultúru na území Slovenska sa koná pri príležitosti zápisu tohto hudobného nástroja do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Foto: TASR

Dramaturgiu viacdňového podujatia tvoria odborné prednášky, moderované diskusie, výstavy, workshopy a exkurzie obsahovo zamerané na rôznorodé etnologické a folkloristické fenomény.

Nitra 31. marca (TASR) – Otvorením výstavy Gajdošská tradícia na Slovensku sa dnes začali tohtoročné Etnologické dni na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre (UKF). Výstava zameraná na gajdy a gajdošskú kultúru na území Slovenska sa koná pri príležitosti zápisu tohto hudobného nástroja do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Podujatie v spolupráci s kultúrnymi inštitúciami mesta pripravila Katedra etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty UKF. Dramaturgiu viacdňového podujatia tvoria odborné prednášky, moderované diskusie, výstavy, workshopy a exkurzie obsahovo zamerané na rôznorodé etnologické a folkloristické fenomény. Štvordňové Etnologické dni približujú kultúrne hodnoty, bohatstvo folklóru, zvyky a obyčaje rôznych národov.

Prvý deň podujatia bude okrem gajdošov venovaný aj ženám – baníčkam v období socializmu. Prednáška Zuzany Denkovej sa venuje začiatkom a postupnej štandardizácii pracovných podmienok žien v rudobanskom podniku v Banskej Štiavnici. Od utorka (1.4.) si budú môcť návštevníci Etnologických dní pozrieť výstavu Výskumný projekt Liptovská Teplička, ktorá reprezentuje fotografický dokumentačný materiál získaný počas dlhodobého terénneho výskumu v obci. Sto rokov folklórnej skupiny Kriváň z Východnej predstaví filmový dokument, ktorý mapuje históriu najstaršieho folklórneho súboru na Slovensku od jeho vzniku až po súčasnosť. Paralelne s ňou sa odvíja dokumentovanie okolností vzniku a histórie šiestich desaťročí Folklórneho festivalu Východná. Školu tradičných tancov z obce Zamutov, verbunk, čardáš i folklorizované spoločenské tance, si budú môcť záujemcovia vyskúšať počas tanečného workshopu pod lektorským vedením študentov Katedry etnológie a folkloristiky. V stredu (2.4.) pripomenie Matej Rabač prostredníctvom prednášky a workshopu tradičnú farbiarsku techniku modrotlač, v minulosti veľmi obľúbený, v súčasnosti takmer zabudnutý spôsob úpravy textilu farbením a vzorovaním.

Etnologické dni vyvrcholia vo štvrtok (3.4.) exkurziou po Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre a prednáškou Mateja Karáska o konfrontácii kultúr a spore o podobu náboženskej tradície v indickom pútnickom meste Vrindávan. Ústredným zámerom prednášky bude priblížiť podmienky konfrontácie neindických višnuistov, členov hnutia Hare Krišna s lokálnou višniustickou tradíciou a úsilie medzinárodnej misie hnutia o formovanie miestnej religiozity a náboženskej praxe, ktorá je sprevádzaná sporom o "autentickú" podobu višnuistickej tradície.