Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

Ižanky volili prezidenta v minisukniach

Na snímke členovia súboru ľudových tradícií Gyöngyösbokréta, ktorí prišli voliť v kroji, stoja pri členoch volebnej komisie vo volebnej miestnosti v 2. kole prezidentských volieb v obci Iža v okrese Komárno v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Milan Drozd

Širokú minisukňu s minimálne štyrmi spodničkami nosia všetky ženy bez ohľadu na vek či váhu. Pôvodne sa aj v Iži nosili dlhšie sukne pod kolená.

Iža 6. apríla (TASR) - Členovia súboru ľudových tradícií Gyöngyösbokréta si v obci Iža v okrese Komárno prišli zvoliť prezidenta oblečení v ľudových krojoch. Ten majú ľahko rozpoznateľný medzi mnohými krojmi z rôznych slovenských regiónov. "Ešte ako mladé sme si skrátili sukne, aby sme mohli ukázať pekné nohy," vysvetlili členky súboru pôvod svojrázneho kroja.

Širokú minisukňu s minimálne štyrmi spodničkami nosia všetky ženy bez ohľadu na vek či váhu. Pôvodne sa aj v Iži nosili dlhšie sukne pod kolená. Skrátenie sukní vysvetľujú miestni veľkou chudobou po druhej svetovej vojne, keď ženy nemali dosť peňazí na látku. Jedna zo žien prišla do kostola v sukni, ktorá jej siahala len do polovice stehien, ušila si ju z polovičnej dĺžky látky. Trend sa ujal nielen v Iži, ale aj v susedných obciach, ktoré nazývajú Kurta szoknya - krátka sukňa.