Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Topolčany chcú rozšíriť a zmodernizovať kompostáreň za 1,1 milióna eur

Ilustračná snímka Foto: TASR – František Iván

Účelom kompostárne je kompostovanie biologicky rozložiteľného odpadu z triedeného zberu fyzických a právnických osôb a odpadu z údržby zelene od fyzických a právnických osôb.

Topoľčany 18. júla (TASR) – Mesto Topoľčany plánuje rozšíriť a zintenzifikovať jestvujúcu prevádzku kompostárne biologicky rozložiteľných odpadov. Stavba by mala byť dokončená v roku 2019, jej rozpočtový náklad by mal podľa zverejneného projektu dosiahnuť 1,1 milióna eur. Celková kapacita zariadenia by sa mala po rozšírení kompostárne zvýšiť na 7500 ton ročne.

Areál kompostárne mesta Topoľčany sa nachádza na pozemkoch s rozlohou 1,7 hektára. Účelom kompostárne je kompostovanie biologicky rozložiteľného odpadu z triedeného zberu fyzických a právnických osôb a odpadu z údržby zelene od fyzických a právnických osôb. Množstvo bioodpadu vstupujúceho v súčasnosti do zariadenia je 5000 ton ročne, množstvo kompostu vyprodukovaného za rok je 400 ton.

Úpravou a doplnením stavebnej časti chce mesto dosiahnuť zlepšenie podmienok prevádzky a zároveň zabezpečenie optimalizácie podmienok kompostovania so zvýšením kapacity a zabezpečením komplexnosti kompostovania biologicky rozložiteľných odpadov z komunálnej sféry. Súčasťou rozšírenia a intenzifikácie bude aj modernizácia strojov a mechanizmov.