Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

Mestská polícia v Nitre chce zmodernizovať kamerový systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V minulosti inštalované kamery už podľa MsP nevyhovujú požiadavkám na stotožnenie tváre páchateľov či evidenčných čísiel motorových vozidiel.

Nitra 30. marca (TASR) - Kamerový systém v Nitre by sa mohol v dohľadnom čase zmodernizovať. Ako informovala mestská polícia (MsP), zámerom je v krátkej dobe skvalitniť vysokorýchlostný systém výmenou dožívajúcich analógových kamier za digitálne.

V minulosti inštalované kamery už podľa MsP nevyhovujú požiadavkám na stotožnenie tváre páchateľov či evidenčných čísiel motorových vozidiel. Problémy majú predovšetkým za zhoršených svetelných podmienok. Na skvalitnenie kamerového systému však bude MsP potrebovať financie.

"Na inštaláciu nových digitálnych IT kamier alebo na výmenu vývojovo zastaraných analógových kamier neboli v mestskom rozpočte schválené finančné prostriedky. Rovnako nebolo možné uchádzať sa o štátnu dotáciu, keďže Ministerstvo vnútra SR od roku 2020 nezrealizovalo verejnú výzvu na predloženie projektov z prostriedkov Rady vlády pre prevenciu kriminality SR," pripomenula MsP.

Kamery monitorovacieho systému sa podľa MsP osvedčili v mnohých prípadoch. Okrem zhotovovania dôkazov pri zistenej trestnej a priestupkovej činnosti slúžili aj na identifikáciu ich páchateľov.

"Kamerový systém slúži pri zvyšovaní miery objasnenosti extrémizmu, vandalizmu a inej násilnej alebo majetkovej kriminality. Za rok 2023 jeho operátori zaznamenali spolu 827 udalostí, zdôraznila MsP. Ako doplnila, nitriansky mestský kamerový systém v súčasnosti obsahuje 56 otočných kamier a 55 stacionárnych kamier. V roku 2023 sa rozšíril o tri stacionárne kamery na Staničnej ulici.