Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Účastníci festivalu v Močenku odovzdali posolstvo na Nitrianskom hrade

Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Účastníci festivalu si v tomto roku zároveň pripomenú 25. výročie biskupskej vysviacky Františka Rábeka, ordinára Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR.

Močenok 21. júla (TASR) – Odovzdaním festivalového posolstva na Nitrianskom hrade sa začal dnes 24. ročník Celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok. Počas štyroch dní ponúkne nielen vystúpenia najúspešnejších súborov z celého Slovenska, ktoré sa venujú kresťanskému divadlu, ale aj množstvo sprievodných podujatí.

V priestoroch kultúrneho strediska – kláštora v Močenku v okrese Šaľa pracujú v šiestich tvorivých dielňach nielen deti, ale aj dospelí. Tvorivé dielne sú zamerané na detskú divadelnú tvorivosť, divadlo dospelých, fotografovanie, výtvarníctvo, žurnalistiku a redaktorskú prax. Klub filatelistov 52-46 Močenok pripravil v spoločenskej sále výstavu Sv. Sedmopočetníci, ktorá je spojená s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky Sv. Kliment Sedmopočetník. Od dnešného dňa je sprístupnená aj výstava výtvarných diel spojená s predajom. Výťažok z nej bude venovaný na obnovu Kostola sv. Klimenta v Močenku.

Súťažnú časť festivalu otvorí v popoludňajších hodinách divadelný súbor Divosud z Rimavskej Soboty, ktorý sa predstaví inscenáciou Matka od Júliusa Barč-Ivana. V súťažnej časti festivalu vystúpi šesť divadelných súborov, v nesúťažnej časti Divadlo exallievov Don Bosca z Piešťan a súbor Theatro Colorato z Bratislavy. Súbor sa predstaví pri príležitosti 400. výročia smrti Williama Shakespeara s jeho divadelnou hrou Oko za oko v réžii Petra Weincillera.

Vo filiálke farnosti Močenok v Gorazdove bude v sobotu 23. júla večerná svätá omša, ktorú bude celebrovať veľprepošt Nitrianskej sídelnej kapituly Štefan Vallo. Predchádzať jej bude cyklopúť pre nenáročných z Močenka do Gorazdova ku kaplnke sv. Gorazda. Po omši sa začne prehliadka kresťanského umenia a ľudovej tvorby Gorazdovský dvor.

Účastníci festivalu si v tomto roku pripomenú 25. výročie biskupskej vysviacky Františka Rábeka, ordinára Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR, informoval dramaturg festivalu Peter Sýkora. Pri tejto príležitosti bude biskup Rábek v nedeľu 24. júla v parku pred Kostolom sv. Klimenta v Močenku celebrovať pontifikálnu svätú omšu. Počas nej bude spievať Slovenský spevácky zbor Adoremus a hrať Dychová hudba Ministerstva vnútra SR. Život Františka Rábeka, rodáka z Močenka, ktorý bol iniciátorom vzniku festivalu Gorazdov Močenok, priblíži výstava fotografií z jeho života V službe Bohu a ľuďom. Festival vyvrcholí v nedeľu 24. júla tradičnou ľudovou veselicou.