Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Univerzita v Nitre dnes otvorila 7. ročník Letnej školy archeológie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tento rok bude škola fungovať na Pustom hrade vo Zvolene a na hrade Peťuša.

Nitra 18. júla (TASR) – Siedmy ročník Letnej školy archeológie dnes otvorila Katedra archeológie Filozofickej fakulty na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Škola je určená nielen študentom archeológie, ale všetkým, ktorých zaujíma história a vlastnými rukami sa chcú pričiniť o jej skúmanie.

Tento rok bude škola fungovať na Pustom hrade vo Zvolene a na hrade Peťuša. V tejto sezóne sa začne skúmať aj nová archeologická lokalita Bakova jama pri Zvolene, kde vedci očakávajú objavenie pravekého osídlenia.

Ako informovala univerzita, hlavným zámerom Letnej školy archeológie je ponúknuť odbornú terénnu prax pri bádaní na lokalitách, ktoré sú skúmané na vedecké účely pod odborným dozorom zamestnancov a doktorandov Katedry archeológie a zahraničných lektorov.

Súčasťou školy sú aj prednášky odborníkov zo zahraničia a workshopy venované rôznym archeologickým metódam a technikám, akými sú napríklad archeobotanika, 3D dokumentácia, fotodokumentácia, či pedologická sondáž. Každý účastník po absolvovaní projektu dostane osvedčenie a na pamiatku tričko s logom letnej školy. Na projekte sa v tejto sezóne okrem domácich účastníkov zúčastnia aj zahraniční študenti univerzít a vysokých škôl z Česka, Maďarska a Poľska.