Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Z mierovej misie UNFICYP na Cypre sa vrátilo 202 vojakov

Slávnostný nástup pri príležitosti privítania profesionálnych vojakov Ozbrojených síl (OS) SR , ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP v priestoroch výstaviska Agrokomplex v Nitre 3. októbra 2019. Foto: TASR Henrich Mišovič

Podľa veliteľa 37. rotácie slovenského kontingentu na Cypre V. Smoleja je hlavnou úlohou slovenského kontingentu zabezpečovať dohľad nad nárazníkovou zónou tak, aby v nej nedochádzalo k incidentom.

Nitra 3. októbra (TASR) – Profesionálnych vojakov Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre, privítal na nitrianskom výstavisku náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Z misie sa vrátilo 202 vojakov, ktorí pôsobili na Cypre pol roka, prípadne rok. „V rotácii sme mali vyše 200 ľudí. Pretože sme od minulého roka prevzali plnú zodpovednosť za Sektor štyri, zvýšili sme počty našich vojakov na misii na Cypre. Všetci vojaci sa vrátili v poriadku, úlohy splnili a my sme pripravení ďalej poskytovať náš kontingent v prospech mierového procesu na tomto ostrove. Predpokladáme, že aj keď sa budú meniť požiadavky OSN na ďalšie spôsobilosti, prípadne inú reštrukturalizáciu jednotiek, budeme reagovať v krátkej dobe,“ povedal Zmeko. Na Cypre sa v súčasnosti nachádza 241 vojakov, celkovo pôsobí v misiách po celom svete 241 príslušníkov OS SR.



Podľa veliteľa 37. rotácie slovenského kontingentu na Cypre Vladimíra Smoleja je hlavnou úlohou slovenského kontingentu zabezpečovať dohľad nad nárazníkovou zónou tak, aby v nej nedochádzalo k incidentom. „Opozičné sily nás napríklad používajú ako nejakého mediátora. Máme na to tím styčných dôstojníkov, ktorí komunikujú medzi opozičnými jednotkami, aby nedochádzalo k reakciám na aktivity, ktoré neboli vopred oznámené. Častým problémom je aj to, že v nárazníkovom pásme sa nachádzajú pozemky vlastníkov, ktorí žijú na jednej či druhej strane. Títo ľudia sa snažia dostať k svojim pozemkom, využívať ich na pestovanie poľnohospodárskych plodín. Aj z toho môže byť problém. Niektoré aktivity sú schválené, niektoré nie, reakcia na prítomnosť civilov v nárazníkovom písme môže byť nežiaducim aspektom na opozičnej strane,“ priblížil najčastejšie konflikty Smolej.