Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Súčasťou sviatku Porciunkula v N.Zámkoch bude i súťaž vo varení gulášu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Na Hlavnom námestí si budú môcť návštevníci podujatia až do polnoci vypočuť koncerty viacerých hudobných skupín a spevákov.

Nové Zámky 19. júla (TASR) – Hudobné vystúpenia, divadelné predstavenie i súťaž vo varení guláša budú aj tento rok súčasťou slávenia cirkevného sviatku Porciunkula, ktorý od 28. do 30. júla organizuje mesto Nové Zámky so svojimi partnermi. Ako informovala radnica, oslavy sa začínajú vo štvrtok 28. júla na Hlavnom námestí sériou hudobných vystúpení.

V piatok 29. júla sa tu predstavia skupiny a hudobníci zo zoskupení Trapéz, Ewelin Ewelin & Rapper Strespez/Strespez Rapper, Replay Band, Vidiek a ďalšie kapely. Program v sobotu 30. júla otvorí na Hlavnom námestí divadelné predstavenie a minidiskotéka pre najmenších. Po nich budú nasledovať vystúpenia súborov z družobných miest, na ktorých sa predstavia tanečníci z maďarského Fonyódu, country kapela Paroháči zo Znojma a skupina dobových tancov Kancioneta z Tábora.

Na Hlavnom námestí si budú môcť návštevníci podujatia až do polnoci vypočuť koncerty viacerých hudobných skupín a spevákov. Na Bernolákovom námestí bude v ten istý deň prebiehať tradičná súťaž vo varení guláša spolu s Handmade trhom a sprievodným kultúrnym programom.

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch slávia veriaci Porciunkulu 1. a 2. augusta. Pre rád františkánov ide o jeden z najvýznamnejších sviatkov. Jeho názov je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. Tento kostol je považovaný za centrum františkánskeho rádu. V minulosti bol po latinsky nazývaný Portiuncula, z čoho neskôr vznikol zľudovený názov sviatku Porciunkula.

Práve na mieste, kde stojí kostolík, sa mal v roku 1216 pri modlitbe zjaviť svätému Františkovi Ježiš so svojou matkou. František pred Bohom vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba a dátum 2. august 1216 je dňom, kedy svätý František získal od pápeža Honoriusa III. privilégium dávať veriacim odpustky práve v Portiuncule, teda v kaplnke Anjelskej Panny Márie v Assisi. V tomto kostole neskôr František v roku 1226 aj zomrel.