Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

NSK sa zapojí do budovania Cyrilo-metodskej pútnickej cesty

Na ilustračnej snímke je takmer šesť metrov vysoká pieskovú replika známeho súsošia solúnskych bratov Cyrila a Metoda v Nitre Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jednotlivé opatrenia budú podporovať osvetu a zážitkové vzdelávanie, ktoré má prehĺbiť a zachovať v národnej pamäti cyrilo-metodské duchovné a kultúrne dedičstvo

Nitra 17. júla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlení zo svojho rozpočtu viac ako 10.000 eur, ktoré sú určené na spolufinancovanie cezhraničného projektu s názvom "Páteřní poutní stezka sv. Cyrila a Metoděje v moravskoslovenském přihraničí". Do tohto cezhraničného projektu sa okrem NSK na slovenskej strane zapojil aj Trnavský, Trenčiansky a Žilinský samosprávny kraj. Českú stranu reprezentujú Zlínsky a Juhomoravský kraj. "Práce na budovaní trasy Cyrilo-metodskej pútnickej cesty na území kraja tak dostali od poslancov zelenú. NSK je oprávneným partnerom a prijímateľom nenávratného finančného príspevku ako riadny člen Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda (ECMC). Územie Nitrianskeho kraja je neoddeliteľnou súčasťou trasy Cyrilo-metodskej cesty z Velehradu do Ríma," uviedol koordinátor ECMC Tibor Ujlacký.

V rámci pútnickej cesty sú plánované dve vetvy. Jedna vedie z veľkomoravských hradísk v Pobedime a Ducovom, cez Nitriansku Blatnicu s Rotundou svätého Juraja, cez Bojnú ako hospodárske a politické centrum Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy až po Nitru ako mocenské centrum Nitrianskeho kniežatstva. Druhá vetva vedie z Mikulčíc, cez Šaštín a hradisko v Majcichove až po Močenok, ktorý je rodiskom svätého Gorazda. Odtiaľ povedie do Nitry. V ďalšom období bude trasa rozšírená smerom k Štúrovu a Komárnu až do maďarského Blatnohradu.

"Budovanie cesty na území Nitrianskeho kraja bude v prvej etape spočívať vo vyznačení trasy popri existujúcich cyklotrasách a popise turisticky a historicky atraktívnych miest a pamätihodností súvisiacich s misiou svätých Cyrila a Metoda a Veľkou Moravou. Trasa bude zahrnutá do informačných systémov a turistických sprievodcov," vysvetlil Ujlacký. Súčasťou druhej etapy budú aktivity zamerané na zatraktívnenie cesty a na poskytnutie zážitkov pre turistov alebo pútnikov. Jednotlivé opatrenia budú tiež podporovať osvetu a zážitkové vzdelávanie, ktoré má prehĺbiť a zachovať v národnej pamäti cyrilo-metodské duchovné a kultúrne dedičstvo. "Projekt prispeje aj k rozvoju turistického a cestovného ruchu a s tým spojených služieb," dodal Ujlacký.