Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Nitriansky kraj

V okresoch južného Slovenska obnovili prírodné lokality Natura2000

Ilustračné foto Foto: Vanessa Hull, Michigan State University

Projekt zorganizoval Inštitút aplikovanej ekológie Daphne v spolupráci so ŠOP SR a BROZ s finančnou podporou Európskej únie z programu LIFE+ a z príspevku Ministerstva životného prostredia SR.

Patince 31. mája (TASR) - V okresoch Nové Zámky, Komárno a Šaľa vyčistili od invazívnych drevín viaceré prírodné lokality Natura 2000. Aj to je jeden z výsledkov projektu Life+ Obnova endemických panónskych slanísk a piesočných dún na južnom Slovensku, ktorý bilancovali v rámci hodnotiacej konferencie v obci Patince v okrese Komárno. "Išlo o jedenásť lokalít s výskytom slanísk a štyri lokality s viatym pieskom. Tie ohrozujú invazívne dreviny, najmä agáty a pajaseň žliazkatý. Odstránili sme ich na celkovej ploche viac ako 100 hektárov," uviedol Daniel Baláž zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP).

Okrem toho odstránili poškodenú vrchnú vrstvu pôdy slanísk na 33 lokalitách s celkovou plochou 15.000 štvorcových metrov. "Premiestnili sme pritom 2500 kubických metrov zeminy. Pre zlepšenie hydrologického režimu Kamenínskeho slaniska sme zasypali slepý koniec Parížskeho kanála v dĺžke 450 metrov," vysvetlil riaditeľ Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Ján Šeffer.

Podľa Pavla Littera z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) na väčšine lokalít nebola od roku 2012 žiadna forma hospodárenia. "V rámci projektu sa vykonalo odstraňovanie náletových drevín, mulčovanie a kosenie na celkovej rozlohe 380 hektárov slanísk a desať hektárov pieskov. Pastvu sme obnovili na celkovej ploche 350 hektárov, pričom na mnohých lokalitách s nami spolupracovali miestni obyvatelia,“ poznamenal Litter.

Práve ekologickú obnovu lokality Kamenínske slaniská podporila aj obec Kamenín. "Veríme, že tento projekt úspešnej spolupráce medzi ochranármi a miestnymi obyvateľmi bude inšpiráciou aj pre iné obce a motivuje ich k realizácii ochranárskych projektov, z ktorých môžu mať samy prínosy," dodal starosta Jozef Grman.

Projekt zorganizoval Inštitút aplikovanej ekológie Daphne v spolupráci so ŠOP SR a BROZ s finančnou podporou Európskej únie z programu LIFE+ a z príspevku Ministerstva životného prostredia SR. Cieľom projektu, ktorý sa končí v júni, bolo predovšetkým zabezpečenie dlhodobej ochrany týchto jedinečných území.