Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Viac ako sto dobrovoľníkov vyzbieralo zo Zobora dva kontajnery odpadu

Počas tohto víkendu sa konal v Nitre už jedenásty ročník podujatia Jarné čistenie Zobora. Podujatie sa začalo v sobotu 13. apríla 2019 o 9. hodine pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobori. Pre všetkých účastníkov boli k dispozícii pracovné rukavice a vrecia na odpad. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dobrovoľníci dostali pracovné rukavice a vrecká na odpad. Postupne vyčistili od nahromadeného odpadu turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou.

Nitra 13. apríla (TASR) – Viac ako sto dobrovoľníkov, turistov, milovníkov prírody, žiakov a študentov sa po roku opäť stretli na nitrianskom Zobore na 11. ročníku Jarného čistenia Zobora.

Dobrovoľníci dostali pracovné rukavice a vrecká na odpad. Postupne vyčistili od nahromadeného odpadu turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou. Podujatie zorganizoval Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci s mestom Nitra a Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Zámerom organizátorov bola aj asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu. „Nelegálne skládky sú dlhodobým problémom, práve z nich pochádza väčšia časť z vyzbieraného odpadu,“ povedal predseda NHS Patrik Együd. Počas uplynulých desiatich ročníkov akcie bolo vyzbieraných zhruba 28 ton odpadu, v tomto roku sa podarilo vyzbierať ďalšie dva veľkokapacitné kontejnery plné odpadu. Jeho likvidáciu zabezpečí mesto prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby.

Organizátori sa zhodujú na tom, že problémom znečistenia Zoborských vrchov sú blízkosť veľkého mesta, ľahká dostupnosť tohto územia a nezodpovednosť ľudí. Odpad namiesto zberových dvorov, kde sa dá odovzdať, vyvážajú do prírody, prípadne prázdne obaly z potravín, ktoré si vzali na túru, neznesú dole do mesta, ale vyhodia ich v prírode.