Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

Vivárium univerzity v Nitre získalo nový expozičný priestor

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vivárium primárne slúži na vzdelávanie v študijnom programe špeciálne chovateľstvo.

Nitra 14. marca (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre sprístupnila nový expozičný priestor vivária Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) SPU. Vznikol komplexnou rekonštrukciou nevyužívaných priestorov cvičebne a má rozlohu 44 štvorcových metrov, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

V bezprostrednej blízkosti expozičného priestoru sa nachádza prípravovňa, ktorá slúži ako technické zázemie. V samotnej expozícii je 17 bioaktívnych terárií, v ktorých je umiestnených 17 druhov zvierat. Nechýbajú medzi nimi chameleóny, gekóny, korytnačky, hady, samica varana a bezstavovce.

Celkové náklady stavebnej časti expozičného priestoru dosiahli 18.000 eur s DPH, ďalších 9000 eur predstavujú náklady na vybavenie interiéru. Finančné prostriedky investovala fakulta z projektových činností, prispeli aj sponzori.

Vivárium primárne slúži na vzdelávanie v študijnom programe špeciálne chovateľstvo. "Študenti tu majú možnosť realizovať záverečné práce a praktickú výučbu, spolu so študentmi zo všetkých fakúlt aj voľnočasové aktivity týkajúce sa chovu exotických zvierat," povedal dekan FAPZ Marko Halo.

Podľa slov vedúceho vivária Róberta Kirchnera sú bioaktívne prírodné teráriá hitom posledných rokov. Fungujú na princípe identického napodobnenia prírody. Aktívny substrát, mikroorganizmy a živé rastliny zaistia, že zvyšky organickej hmoty, ako sú potrava či trus, sa budú prirodzene rozkladať a likvidovať. Súčasťou terárií je poloautomatizovaný rosiaci systém.

Chovná časť vivária zostala v doterajších priestoroch, ktoré takisto prejdú modernizáciou a budú slúžiť najmä na chov zvierat. "Po rekonštrukcii chovnej časti vivária bude mať verejnosť možnosť nahliadnuť aj do týchto priestorov. Chceme zachovať prepojenosť medzi chovnou a expozičnou časťou pracoviska, ktoré slúži aj ako stredisko pre exotické zvieratá, najmä chránené druhy plazov, zaistené štátnymi orgánmi," skonštatoval Halo.