Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Pittsburská dohoda

Veľvyslanectvo USA v SR oslávilo výročie Pittsburskej dohody filmom

Pamätník venovaný Pittsburskej dohode odhalený v októbri 1989 Foto: Teraz.sk

Premiérou tohto videa americkí diplomati na SR zároveň odštartovali sériu udalostí, ktorými si plánujú pripomenúť výročia vzťahov Slovenska s USA.

Bratislava 1. júna (TASR/Teraz.sk) - Sté výročie podpisu Pittsburskej dohody oslávilo Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v SR premiérou krátkeho filmu s názvom História americko-slovenských vzťahov v jednom zrnku.

Hlavnou myšlienkou videa, ktoré premietali na pôde Univerzitnej knižnice v Bratislave, "je povedať príbeh o priateľstve medzi Slovenskom a USA, ktoré viedlo k viacerým kľúčovým momentom v dejinách Slovenska. K nim patrí vznik prvej Československej republiky, ktorého základom bol i podpis Pittsburskej dohody," uviedol pre TASR hovorca amerického veľvyslanectva Griffin Rozell.

Doplnil tiež, že trojminútovým videom chcú "nielen oživiť často zabúdanú históriu slovensko-amerického priateľstva, ale zdôrazniť, že puto medzi krajinami stále trvá".

Premiérou tohto videa americkí diplomati na SR zároveň odštartovali sériu udalostí, ktorými si plánujú pripomenúť výročia vzťahov Slovenska s USA. Jedným z nich bude aj roadshow Amerika na kolesách, v rámci ktorej americkí diplomati plánujú v auguste na karavane navštíviť 26 slovenských miest. "Zastavíme sa predovšetkým v menších mestách, ako Bytča, Dobšiná či Sabinov. Chceme sa rozprávať s ľuďmi, pýtať sa na ich názor na slovensko-americké vzťahy, na ich očakávania," spresnil Rozell. Na stretnutiach s občanmi sa budú premietať i rôzne americké filmy. Jedným z nich bude aj dokumentárny film Free To Rock, ktorý zachytáva, ako sa Rock&Roll počas studenej vojny stal symbolom slobody a ako prispel k jej ukončeniu.

Ďalším podujatím bude aj odovzdávanie vyznamenaní niekdajšieho amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. "Ceny dostanú osobnosti, ktoré významne prispeli k budovaniu americko-slovenských vzťahov," priblížil Rozell s tým, že výber kandidátov na ocenenia ešte prebieha.

Pittsburská dohoda patrí k základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa. Bola to politická dohoda, ktorú 30. mája 1918 v americkom Pittsburghu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s budúcim československým prezidentom Tomášom Garrigueom Masarykom. Pittsburská dohoda je dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Dohoda schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem.