Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena

Práve teraz

Je veľký problém, že poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého
čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že zmeny sú naviazané na plán obnovy.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala opäť kandidovať na tento
post a byť zvolená. Myslí si to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Vyzdvihol jej skúsenosti a dobré kontakty vo svete.

Britská vláda vo štvrtok oznámila, že z bezpečnostných dôvodov
zakazuje používanie aplikácie čínskej sociálnej siete TikTok na vládnych zariadeniach. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Telemetrické obojky, ktoré Štátna ochrana prírody SR zakúpila na
monitoring prípadného pohybu medveďov v okolí obcí, prinesú i nové informácie o ich správaní. TASR o tom informoval komunikačný odbor ŠOP s tým, že dáta, ktoré chýbajú, budú využívať aj zoológovia.

Británia je presvedčená, že najlepším spôsobom, ako ochrániť
Moldavsko pred prípadnými ruskými útokmi, je chrániť Ukrajinu, a nie posielať mu vojenskú podporu. Počas oficiálnej návštevy v Kišiňove povedal to britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Úvod

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vyčlenila pre tohtoročné
majstrovstvá sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande prémie v celkovej výške 150 miliónov dolárov. V porovnaní s MS 2019 ide o 300 percent vyššiu dotáciu podujatia.

Návrh novely, ktorou sa malo zaviesť právo dieťaťa do 18 rokov na
nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, mal viaceré aplikačné nedostatky. Tvrdí to poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO).

Na najmenej 21 stúpol počet obetí banského nešťastia, ku ktorému
došlo v noci na stredu v strednej Kolumbii. Informoval o tom kolumbijský prezident Gustavo Petro. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall chce v nasledujúcich
15 mesiacoch spustiť sériovú výrobu nových tankov Panther. Novinárom v Düsseldorfe to povedal šéf predstavenstva Rheinmetallu Armin Papperger.

Dolná komora španielskeho parlamentu schválila rozsiahle zmeny
v ochrane domácich zvierat. Po novom budú ako "cítiace bytosti" lepšie právne chránené pred zanedbávaním, opustením či týraním.

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na viacero nebezpečných
kozmetických výrobkov. Obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional.

Návrhom rozsiahlej novely Trestného zákona by sa mal vládny kabinet
zaoberať na budúci týždeň. Pre TASR to uviedol dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

Európa trpí vojnovou psychózou, kontinent sa zo dňa na deň ženie do
vojny, vyhlásil v súvislosti s vojnou na Ukrajine predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na summite Turkickej rady v Ankare. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu
o 50 bázických bodov na 3,50 %. Banka tak zotrvala na pôvodných plánoch, napriek najnovším otrasom na finančných trhoch.

Nová vláda, ktorá vzíde z jesenných predčasných volieb, by sa mala
primárne venovať oblasti zdravotníctva. Myslí si to 68 percent respondentov prieskumu Ako sa máte, Slovensko?.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyplatilo
vybraným zamestnancom sociálnych služieb a centier pre deti a rodiny stabilizačný príspevok v celkovej sume 49.742.493 eur.

Školy potrebujú pri vzdelávaní detí z Ukrajiny viac podpory.
Problémom zostáva jazyková bariéra, ktorá bráni školám poskytovať podporu v oblasti duševného zdravia či sociálnych vzťahov. Ukázalo to skúmanie začleňovania detí do základných škôl.

Obyvatelia východnej Európy sa zadlžujú, aby zvládali hradiť životné
náklady, pričom stúpajúca miera inflácie a energetická kríza viedli k zvýšeniu vnímania cien až u 53 % Európanov. Týka sa to aj Slovákov, ktorí sú zvyčajne zadlžení sumou prevyšujúcou 10.000 eur.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila Róberta Kleštinca
a Martina Michalku do funkcie generálmajstra. Vymenovala tiež štyroch nových generálov, a to Mareka Banasa, Jaroslava Kráma, Jozefa Ševčíka a Róberta Kecsöa.

Poľsko v najbližších dňoch pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá
MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska. Vo štvrtok to povedal poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.