Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Akademický rok sa už začal aj pre študentov Prešovskej univerzity

Slávnostné otvorenie akademického roka Prešovskej univerzity 20. septembra 2016 v Prešove. Na snímke vľavo rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya. Foto: TASR/František Iván

Na univerzite študuje aj takmer 500 zahraničných študentov.


Prešov 20. septembra (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove dnes slávnostne otvorila nový akademický rok, ktorý je pre ňu jubilejný. Vznikla pred 20 rokmi rozdelením Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá mala niekoľko svojich pracovísk v Prešove. PU má dnes osem fakúlt, na ktorých študuje približne 9350 študentov, škola zamestnáva 1170 pracovníkov.

Rektor PU Peter Kónya očakáva úspešný akademický rok. „Prvý dobrý signál je, že máme študentov o málo viac ako minulého roku. Momentálne máme viac ako 9350 študentov. Napriek problémom s poklesom počtu maturantov sa tohto roku našej univerzity tento pokles netýka. Potešiteľné je aj to, že máme 315 ukrajinských študentov, čo je nárast takmer o 200 percent oproti minulému roku,“ uviedol rektor.

Celkom na PU študuje 463 zahraničných študentov. Univerzita je príťažlivá aj pre študentov z Ruska, Bieloruska a balkánskych krajín mimo EÚ, a to z dôvodu, že môžu študovať v slovenskom jazyku, čo nie je spoplatnené. Štúdium v anglickom jazyku si zahraniční študenti musia platiť. Záujem študovať v Prešove zaznamenali aj z juhovýchodnej Ázie, v jesenných termínoch sa ohlásili na pracovné stretnutie dve čínske delegácie.

Kónya vo svojom prejave povedal, že v uplynulom roku dosiahla univerzita viaceré pozitíve výsledky vo vede, výskume, vzdelávaní, rozvoji a ďalších oblastiach svojho pôsobenia. “Predovšetkým sa úspešne zavŕšila komplexná akreditácia s potvrdením štatútu univerzity. Vďaka vedeckým tímom najmä z Fakulty humanitných a prírodných vied sa univerzite podarilo prvý raz v jej histórii získať patent, rovnako aj niekoľko nových šľachtiteľských osvedčení na liečivé rastliny a ako jediná na Slovensku získala grant z programu EÚ Horizont 2020 Marie Curie,“ uviedol rektor.

V oblasti vzdelávania sa univerzite podarilo udržať si svoje postavenie v rámci krajiny a dokonca sa dostať na štvrtú priečku medzi slovenskými vysokými školami v počte študentov. Najviac záujemcov o štúdium má tradične Filozofická fakulta, druhou v poradí bola tohto roku Fakulta zdravotníckych odborov.

PU má vo svojom rozpočte schválené aj investičné akcie. V krátkom čase sa začne s rekonštrukciou auly v hlavnej budove univerzity na Ulici 17. novembra. Pred budovou rektorátu a Pedagogickej fakulty sa už začalo s revitalizáciou univerzitného parku. Univerzita a prešovská radnica sa dohodli na zámene pozemkov s cieľom vybudovania prístupovej cesty do vysokoškolského areálu.

Kónya zdôraznil, že ďalšie investície budú závisieť od úspešnosti projektov, ktoré sa im podarí získať. Ich zámerom je zateplenie budovy starého internátu a rekonštrukcia športovej haly. Z vlastných zdrojov budú rekonštruovať časť nového internátu, obnova čaká minimálne dve jeho poschodia. PU spolupracuje aj s podnikateľskou sférou, kde sa tiež uchádza o získanie finančnej dotácie na niektoré výskumné projekty.

Študentov PU prišiel dnes pozdraviť aj jej absolvent Peter Krajňák, ktorý dnes zastáva post štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Informoval o príprave národného programu vysokoškolského vzdelávania.

Akademická slávnosť sa konala v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove.