Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vo Sveržove majú ovocný sad, ale i najväčší spoločný obecný úrad

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Obec Sveržov v bardejovskom okrese chce, aby i ďalšie generácie obyvateľov okúsili jablká, aké pestovali ich predkovia.

Sveržov 10. augusta (TASR) – Obec Sveržov v bardejovskom okrese chce, aby i ďalšie generácie obyvateľov okúsili jablká, aké pestovali ich predkovia. Vysadili tam preto pôvodné odrody jabloní. Obec má však i ďalšie plány v oblasti investícií.

"Máme zozbierané tradičné, pôvodné, desaťročiami overené ovocné stromy. Myslím, že ich je dokopy asi 35," uviedol pre TASR starosta obce Sveržov Pavol Ceľuch.

Sveržov získal na realizáciu svojho projektu viac ako 44.800 eur. Využil možnosť zapojiť sa do cezhraničného mikroprojektu v rámci programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko na roky 2014 – 2020, jeho partnerom je poľská Gmina Lipinki. Finančná podpora pochádza z Fondu mikroprojektov – strešného projektu "Spája nás príroda a kultúra", na ktorom spolupracuje Prešovský samosprávny kraj a Zväzok Euroregión Tatry.

Obec Sveržov je známa i tým, že je od roku 2002 sídlom spoločného obecného úradu. Združeným obciam zabezpečuje rôzne výkony. "Spoločný obecný úrad vykonáva originálne kompetencie, to znamená, že robíme mzdy a účtovníctvo pre približne 80 z 85 obcí bardejovského okresu a mesto Bardejov," povedal Ceľuch s tým, že ide podľa neho o najlacnejšiu formu vedenia samosprávy.



"Je to model, ktorý potom od nás odkopírovali Svidník, sčasti Stropkov, Giraltovce a Prešov. Čo sa týka do počtu obcí, tak sme najväčší spoločný obecný úrad na Slovensku. Čo sa týka počtu obyvateľov, tak nie," dodal starosta.