Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Letný festival na Spišskom hrade otvorí Posledné kúzlo

Na snímke šermiari zo šermiarskej skupiny Páni Spiša šermujú mečmi počas otvorenia letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade v Spišskom Podhradí. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Víkend na hrade bude patriť remeslám a výrobe keramiky, ktoré pripravili v spolupráci s Hájskym hrnčiarstvom. Návštevníci sa môžu tešiť aj na pánov Spiša, ktorí im predvedú svoje šermiarske umenie.

Spišské Podhradie 4. augusta (TASR) – V rámci kultúrneho festivalu Leto na hrade je pre návštevníkov Spišského hradu pripravený bohatý program, ktorý sa začína piatkovým (5.8.) divadelným predstavením Posledné kúzlo. TASR informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo SNM – Spišské múzeum v Levoči.

"Členovia Alimah Fusion & Divadla Alchýmie z Popradu predstavia legendu o poklade Nibelungov a príbeh o láske mocnej kráľovnej Brunhildy a statočného Siegfrieda v divadelno-tanečnom predstavení," priblížila Pavúková. Divadelné predstavenie sa začne o 20.00 h.

Víkend (6. - 7.8.) na Spišskom hrade bude patriť remeslám a výrobe keramiky, ktoré pripravili v spolupráci s Hájskym hrnčiarstvom. "Pobyt na hrade spestria návštevníkom aj šermiarske vystúpenia skupiny historického šermu Páni Spiša," dodala Pavúková. Tí budú vystupovať aj počas sobotňajšej nočnej prehliadky so začiatkom o 20.30 h.

Návštevníci podujatia budú môcť v sobotu vidieť aj historickú hasičskú striekačku či ukážky hasenia na strednom nádvorí hradu od dobrovoľných hasičov z Matejoviec nad Hornádom.

Festival bude pokračovať každý víkend do konca augusta. V sobotu 13. augusta sa v areáli Spišského hradu uskutoční medzinárodný kultúrny festival Súhradnice, 19. a 26. augusta divadlo Teatro Colorato z Bratislavy odohrá pod hradom dve vystúpenia a na posledný augustový víkend je naplánovaný koncert skupiny Shaman.