Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na trojhraničí na vrchu Kremenec bude znieť zborový spev

Na snímke hraničný stĺp na vrchu Kremenec , ktorý pripomína , že sa tu schádzajú hranice Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Je to najvýchodnejší bod SR. Pod Kremenec je Stužický prales v Národnom parku Poloniny, jeden z pralesov SR zapísaných do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Foto: FOTO preTASR – Obecný úrad obce Nová Sedlica

Sobotný program je súčasťou štvordňového podujatia s názvom Netradične so zborovým spevom, ktorý sa od štvrtku 5. septembra realizuje v mestách Humenné, Snina a v obci Ulič.

Humenné 6. septembra (TASR) – Zborový spev zaznie na vrchu Kremenec na slovensko-ukrajinsko-poľskom trojhraničí v sobotu 7. septembra. Stane sa tak v rámci medzinárodného hudobného projektu podpory rozvoja zborového spevu, ktorým sa Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom pripája k odkazu Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Informovala o tom Jana Fedičová z VM v Humennom.

Na výstupe k hraničnému bodu v katastrálnom území obce Ulič (okr. Snina) sa podľa jej slov zúčastnia členovia Folklórneho súboru Chemlon a hlavní protagonisti podujatia, speváci Speváckeho zboru TapTýda z Loučnej nad Desnou z Českej republiky. Po zostupe sa v Snine uskutoční spoločná tvorivá dielňa, v rámci ktorej si účastníci výstupu vymenia základné skúsenosti z činnosti speváckych zborov a tanečných súborov na Slovensku a v Čechách.

Sobotný program je súčasťou štvordňového podujatia s názvom Netradične so zborovým spevom, ktorý sa od štvrtku 5. septembra realizuje v mestách Humenné, Snina a v obci Ulič. Záujmovo-vzdelávacia časť projektu v podobe výchovných zborových koncertov pre žiakov základných škôl a tiež odborný seminár pre vedúcich speváckych zborov z regiónu horného Zemplína sa realizujú v piatok. "Spoločné podujatie vyvrcholí dňa 8. septembra svätou liturgiou v Pravoslávnom chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom so začiatkom o 11.00 h a hudobno-tanečným programom 12. ročníka Festivalu národnostnej vzájomnosti," informovala Fedičová.

Festival pripravili v areáli prírodnej expozície ľudovej architektúry a bývania VM v Humennom. V rámci jeho programu sa uskutoční regionálna súťaž hudobného folklóru dospelých z okresov Humenné, Snina a Medzilaborce.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Mesta Humenné.