Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Obce vo Vranovskom okrese budujú v školách nové nájomné byty

Interiér nových nájomných bytov. Sedliská, 20. januára 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Záujem o ne prejavilo doteraz 16 tamojších obyvateľov, s ktorými sa chystá obec Sedliská. zakrátko podpísať nájomné zmluvy.

Vranov nad Topľou/Sedliská 20. januára (TASR) - Nepotrebné priestory, ale aj vhodné architektonické riešenie objektov materských a základných škôl (ZŠ) využíva v posledných rokoch viacero samospráv Vranovského okresu na výstavbu nových nájomných bytov pre mladé rodiny.

Naposledy priviedla takýto projekt do úspešného konca obec Sedliská.

Zastupiteľstvo obce schválilo ešte v roku 2009 presťahovanie tried 1. až 4. ročníka z pôvodného objektu ZŠ do priestorov vedľa stojacej materskej školy. "Za posledné roky nám klesli počty detí, ukázalo sa, že je potrebné s tým niečo urobiť aj z pohľadu ekonomického," uviedol pre TASR starosta Sedlísk Jozef Dobrocký.

Po presťahovaní tried prenajala samospráva voľné priestory obecnej školy súkromnému podnikateľovi. Ten sa z nich však pre hospodárske ťažkosti zakrátko vysťahoval. "Rokovali sme potom s jedným záujemcom, ktorý tu plánoval prevádzkovať sociálne zariadenie. Z tohto zámeru však neskôr ustúpil, pritom sme už pripravovali nájomnú zmluvu," poznamenal starosta.



Zastupiteľstvo obce sa po predošlých skúsenostiach napokon rozhodlo, že v nevyužitých priestoroch ZŠ vzniknú nové nájomné byty. "Oslovili sme niekoľko stavebných firiem a nakoniec sme si vybrali jednu z Nových Zámkov. Výstavba odštartovala v apríli minulého roka a byty sú už v súčasnosti po kolaudácii de facto pripravené na bývanie," ozrejmil starosta.

Sociálne zariadenie bezbariérového nájomného bytu. Sedliská, 20. januára 2014.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
Hodnotu stavebného projektu vyčíslil celkovo na 469.000 eur. "Dvadsaťpäť percent nákladov budeme financovať z dotácie od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a zvyšných 75 percent cez úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Už sme v tejto súvislosti vypracovali potrebné žiadosti," doplnil Dobrocký.

Bytový fond obce Sedliská sa podľa jeho slov rozrástol celkovo o 10 nových bytov - osem dvojizbových a dva trojizbové. Jeden z bytov je upravený bezbariérovo. "Chceme predovšetkým oslovovať našich mladých ľudí, máme záujem, aby sa tu stabilizovali, aby nám z obce neodchádzali," odpovedal starosta na otázku, pre koho sú nové byty v Sedliskách prioritne určené. Záujem o ne prejavilo doteraz 16 tamojších obyvateľov, s ktorými sa chystá obec zakrátko podpísať nájomné zmluvy.

Sedliská nie sú jedinou obcou Vranovského okresu, ktorá sa rozhodla využiť školské objekty na bytovú výstavbu. Vlani napríklad dokončila nové byty nad priestormi Základnej školy samospráva v Benkovciach. V súčasnosti sa rozširujú priestory materskej školy o nadstavbu s nájomnými bytmi aj v neďalekej obci Malá Domaša.