Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Od nového roka Poprad poskytne príspevok pri narodení prvého dieťaťa

Ilustračné foto Foto: TASR

Vedúca sociálneho odboru na Mestskom úrade v Poprade Petra Zavacká pri predkladaní materiálu uviedla, že účelom je prispieť rodičom na pokrytie výdavkov na nákup potrieb pre novorodenca.

Poprad 5. septembra (TASR) – Mesto Poprad bude od nového roka poskytovať príspevok pri narodení prvého dieťaťa pre svojich obyvateľov vo výške 200 eur. Na štvrtkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva o tom rozhodli tamojší poslanci, ktorí zároveň schválili Všeobecne záväzné nariadenie.

Vedúca sociálneho odboru na Mestskom úrade v Poprade Petra Zavacká pri predkladaní materiálu uviedla, že účelom je prispieť rodičom na pokrytie výdavkov na nákup potrieb pre novorodenca, vylepšiť finančnú situáciu mladých rodín, a tiež prispieť do ich rodinného rozpočtu. „Týmto opatrením mesto tiež sleduje podporu zvýšenia pôrodnosti mladých rodín a ich zotrvanie v meste,“ dodala Zavacká.

V rámci platnej legislatívy poskytuje aj štát príspevok pri narodení dieťaťa, dotácia z mesta Poprad má byť doplnkom tejto podpory. Mesto predpokladá, že náklady na zabezpečenie tohto príspevku sa v budúcom roku vyšplhajú približne na 41.000 eur. „Vychádzame zo štatistických údajov, keď sa v roku 2018 v Poprade narodilo prvorodičkám 206 detí,“ zdôvodnila Zavacká.

Počet obyvateľov najväčšieho mesta pod Tatrami dlhodobo klesá, podľa údajov zverejnených na stránke mesta žilo koncom júna v Poprade 50.149 obyvateľov. Podľa posledných údajov z evidencie obyvateľstva k 31. decembru 2018 malo trvalý pobyt v meste 50.161 ľudí, rok predtým to bolo 50.416 obyvateľov. Celkový prírastok bol minulý rok na úrovni 1137 a úbytok 1373 občanov. Pre samosprávu je pritom hranica 50.000 obyvateľov veľmi dôležitá, najmä z pohľadu podielových daní, a tým aj príjmov do mestského rozpočtu.