Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

PREŠOV: Zastupiteľstvo schválilo na rok 2016 rozpočet 66 miliónov eur

Na archívnej snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová Foto: TASR/Milan Kapusta

Budúcoročný rozpočet bude o zhruba 6,7 milióna eur vyšší, ako bol schválený na tento rok.

Prešov 23. novembra (TASR) – Mesto Prešov bude v budúcom roku hospodáriť so sumou viac ako 66 miliónov eur. Poslanci prešovského mestského zastupiteľstva dnes schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2016. V súvislosti s priaznivým vývojom podielových daní ráta sa s prebytkom bežného rozpočtu v sume 3,25 milióna eur, ktoré mesto plánuje dať do investícií a rozvoja mesta. V rozpočte sa počíta aj s 5-miliónovým úverom, ktorým chce radnica sanovať investičný dlh voči majetku mesta. Budúcoročný rozpočet bude o zhruba 6,7 milióna eur vyšší, ako bol schválený na tento rok.

Ako informovala vedúca odboru ekonomiky a podnikania Martina Kolarčíková, poslanci si presadili vyčleniť v rozpočte sumu 420.000 eur na stavebné akcie a 245.000 eur na opravy komunikácií. Ide o balík peňazí, o ktorom budú rozhodovať vo vlastných mestských častiach. V tomto roku každá mestská časť mala na svoje priority 75.000 eur. V roku nadchádzajúcom bude môcť každá z týchto siedmich mestských častí preinvestovať 95.000 eur. Peniaze však budú rozdelené do dvoch položiek - na stavebné projekty a na opravy ciest.

Pre mesto je v budúcom roku prioritou výstavba prvej etapy nového cintorína, na ktorý vyčlenili 1,4 milióna eur. Mal by byť dokončený do dvoch rokov a podľa odhadov pokryje potreby mesta na ďalších 15 rokov. Ďalšie investičné zámery podliehajú ešte schváleniu konkrétnych projektov.

Vyšší rozpočet v porovnaní s tohtoročným chce mesto vykryť z rastu podielových daní, rovnako počíta aj so získaním financií z eurofondov, kde je plánovaných 2,5 milióna eur.

Kolarčíková uviedla, že v tomto roku sa rozpočet menil 13-krát. Na začiatku roka mala primátorka Andrea Turčanová obmedzené právomoci pri disponovaní s financiami. V priebehu roka jej poslanci zvýšili kompetencie a umožnil jej hýbať s rozpočtom do výšky 10.000 eur bez odsúhlasenia v zastupiteľstve.

Návrh budúcoročného rozpočtu je spracovaný ako viacročný aj na roky 2017 a 2018, pričom na ďalšie roky je len orientačný a nie je záväzný. Za rozpočet hlasovalo 20 poslancov, proti bolo deväť.