Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Rekonštrukciou stĺpov chce Stará Ľubovňa zlepšiť informovanosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nachádzajú sa v rôznych častiach mesta a slúžia ako plochy na plagáty. Dva z nich však v posledných týždňoch zmenili dizajn i polohu, a to s cieľom eliminovať vizuálny smog a priniesť viac informácií.

Stará Ľubovňa 7. júna (TASR) – Rekonštrukciou betónových stĺpov chce samospráva v Starej Ľubovni zlepšiť informovanosť turistov. Nachádzajú sa v rôznych častiach mesta a slúžia ako plochy na plagáty. Dva z nich však v posledných týždňoch zmenili svoj dizajn i polohu, a to s cieľom eliminovať vizuálny smog a priniesť viac informácií. Uviedol to prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár.

Zrekonštruované stĺpy osadili v lokalite pod Hradom Ľubovňa i na pešej zóne Obchodnej ulice. Budú miestnym i návštevníkom poskytovať stručné informácie o kultúrnych i prírodných pamiatkach mesta. „Zmena funkčného využitia problematických betónových valcov je dlhodobo diskutovanou témou. Predovšetkým v centre, kde sú v súčasnosti dve informačné tabule, predstavoval jeden z valcov veľmi neestetický a prebytočný prvok mestského mobiliára. Z tohto dôvodu sme v spolupráci s Ľubovnianskym múzeom a Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) pristúpili ku komplexnej rekonštrukcii dvoch valcov tak, aby slúžili na prezentáciu kultúrneho i prírodného bohatstva nášho mesta," ozrejmil Solár.

Opotrebované betónové valce tak vďaka kombinácii dreva a kovu, spolu s fotografiami a stručným textom uvedeným aj v anglickej a poľskej verzii, podľa prednostu výrazne zmenili svoj vzhľad. Dôležité je však aj samotné umiestnenie valcov. „Naším cieľom bolo prostredníctvom zlepšenia informovanosti turistov zefektívniť ich mobilitu medzi podhradím a centrom. Návštevníci Hradu Ľubovňa, skanzenu, stredovekého vojenského tábora, expozície Michala Strenka či cyklistickí nadšenci horských trás a milovníci krásnej prírody ľubovnianskych lesov môžu vďaka informáciám na jednom z valcov v podhradí zistiť viac o historickom centre mesta, ktoré je zároveň pamiatkovou zónou. Tu môžu navštíviť Kostol sv. Mikuláša, Dom ľubovnianskeho mešťana, Galériu provinčný dom či objavovať krásu ďalších meštianskych domov predstavujúcich taktiež významné kultúrne pamiatky,“ upozornil Solár.

Naopak, návštevníci centra mesta, ktoré vo svojom širšom okolí zhromažďuje viacero dôležitých inštitúcií a úradov v rámci tohto regiónu, získajú vďaka druhému z valcov na pešej zóne viac poznatkov o tom, čo môžu vidieť a zažiť na Hrade Ľubovňa i v jeho okolí.

Celkové náklady na zmenu funkčného využitia betónových stĺpov dosiahli 5300 eur, pričom tento projekt finančne podporila KOCR zo zdrojov Ministerstva dopravy a výstavby SR. V podobných aktivitách zameraných na podporu cestovného ruchu plánuje samospráva pokračovať.