Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Severný obchvat Prešova sa začne stavať koncom júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Najväčšie zdržanie pri vyhodnocovaní súťaže bolo spôsobené viacnásobným overovaním stavebných referencií z Ázie.

Bratislava/Prešov 19. júna (TASR) - Prvá etapa R4 Severného obchvatu Prešova sa začne budovať koncom júla. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v polovici júna ukončila súťaž na zhotoviteľa stavebných prác. Víťazným uchádzačom sa stalo združenie Váhostav – SK, a. s. a TuCon, a. s. s navrhovanou zmluvnou cenou 142.876.816 eur bez DPH. Voči rozhodnutiu nepodal žiadny z uchádzačov odvolanie v zákonnej lehote, čo znamená, že sa čaká na súčinnosť víťaza pred podpisom zmluvy. TASR o tom informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

NDS plánuje podpis zmluvy o dielo v druhom júlovom týždni a začiatok prác sa podľa hovorkyne predpokladá 29. júla. Najväčšie zdržanie pri vyhodnocovaní súťaže bolo spôsobené viacnásobným overovaním stavebných referencií z Ázie.

Prvá etapa výstavby rýchlostnej cesty predstavuje úsek s dĺžkou 4,3 kilometra medzi križovatkami Prešov-západ a Prešov-sever. Ide o prepojenie cesty I/68 medzi Sabinovom a Prešovom s diaľnicou D1. Súčasťou prvej etapy Severného obchvatu Prešova je aj preložka cesty I/68 v dĺžke takmer dvoch kilometrov a mimoúrovňová križovatka Prešov-sever s touto cestou.

"Výstavbou rýchlostnej cesty R4 v danom úseku dôjde k prerozdeleniu dopravy a čiastočnému zníženiu zaťaženia mestských komunikácií. Súčasťou úseku je tunel Bikoš s dĺžkou 1,1 kilometra. Rýchlostná cesta R4 je súčasťou transeurópskej dopravnej siete TEN-T. Ide o začiatok severnej R4 smerom na Poľsko cez Svidník. Výstavba úseku R4 bude realizovaná v plnom profile," vysvetlila Michalová.

V rámci prvej etapy pôjde o 4,3 kilometra dlhý úsek, na ktorom bude deväť mostov a protihluková stena. Stavba by mala byť hotová za 1340 dní.

V prípade druhej etapy Severného obchvatu Prešova prebieha podľa Michalovej na základe požiadavky Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) dopracovanie viacerých variantov ekonomických analýz (CBA).

"Na základe výsledkov CBA vydá ÚHP stanovisko, či ďalšie pokračovanie prípravy bude v plnom alebo polovičnom profile. Na tento úsek má NDS vydané právoplatné územné rozhodnutie a spracovanú dokumentáciu na stavebné povolenie na plný profil. V prípade, že padne rozhodnutie o pokračovaní v plnom profile, tak sme pripravení vyhlásiť súťaž začiatkom roku 2020. V prípade, že budeme musieť ísť do polovičného profilu, je potreba túto dokumentáciu prepracovať a tým pádom predpokladáme zhruba 12-mesačné oneskorenie," dodala Michalová.