Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Spišskú Novú Ves ovládnu živé sochy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinkou tohto roka je mobilná aplikácia - sprievodca, ktorý umožní nájsť jednotlivé sochy na námestí a predstaví osobnosti, ktoré znázorňujú.

Spišská Nová Ves 27. júna (TASR) - Na tretí ročník Festivalu Živé sochy v Spišskej Novej Vsi prídu okrem slovenských umelcov aj zahraniční. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus s tým, že festival je tohto roku po prvý raz zaradený medzi TOP podujatia Košického samosprávneho kraja.

Okrem slovenského umeleckého zoskupenia Big Names, ktoré sa nedávno podieľalo napríklad na projekte Majstrovská osmička počas uplynulého šampionátu v hokeji v Košiciach, sa návštevníkom predstavia aj holandský mím a majster sveta v živých sochách Frans Vogels a Austrálčanka Chae Lindeman.

Ako uviedol riaditeľ a zakladateľ festivalu Radovan Michalov, počas doterajších ročníkov navštívili festival tisíce ľudí z celého Slovenska, ale aj z Poľska a Česka.

„Keďže nič podobné predtým na Slovensku nebolo, nevedeli sme, ako budú ľudia reagovať. Vzhľadom na medzinárodné úspechy a dobré ohlasy, ktoré mali živé sochy Big Names alebo zrkadloví ľudia Mirror Family, sme tušili, že takýto festival bude mať úspech,” uviedli organizátori s tým, že chcú nadviazať na divácky úspech z prvých dvoch rokov.

Podľa primátora mesta Spišská Nová Ves Pavla Bečarika živé sochy nie sú iba samoúčelnou atrakciou na fotografovanie. „Predovšetkým napĺňajú originálnym spôsobom edukačné poslanie. Sú živou encyklopédiou svetových aj našich dejín, približujú tisíckam návštevníkov našu minulosť a historický odkaz vedcov, umelcov, dejateľov,“ dodal.

Termín festivalu sa oproti predošlým dvom ročníkom presunul z konca leta na jeho začiatok. „Festival živých sôch v Spišskej Novej Vsi nám počas predchádzajúcich dvoch ročníkov ukázal, že je to jedno z najlepších podujatí, aké počas roka v našom kraji sú. Fascinujúce umenie živých sôch si prichádzajú pozrieť domáci aj zahraniční návštevníci, čím získava nadregionálny rozmer,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Novinkou tohto roka je mobilná aplikácia - sprievodca, ktorý umožní nájsť jednotlivé sochy na námestí a predstaví osobnosti, ktoré znázorňujú. Je dostupná v slovenskom a anglickom jazyku. Festival Živé sochy sa uskutoční v uliciach námestia v Spišskej Novej Vsi v piatok a v sobotu.