Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

V rómskych osadách pod Tatrami začali dobrovoľníci s kastráciou psov

Rómska osada, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Podľa slov predsedníčky Združenia za práva zvierat Diany Truchlíkovej chcú takýmto spôsobom predísť ich nekontrolovateľnému množeniu.

Stráne pod Tatrami 1. júna (TASR) – Dobrovoľníci pod Tatrami plánujú až do nedele (4.6.) v rómskych osadách pod Tatrami v okrese Kežmarok odchyt psov s ich následnou kastráciou. Podľa slov predsedníčky Združenia za práva zvierat Diany Truchlíkovej chcú takýmto spôsobom predísť ich nekontrolovateľnému množeniu. Od stredy (31.5.) začali s odchytom v osade Stráne pod Tatrami, do konca týždňa sa presunú aj do osady za obcou Rakúsy.

Ide o celoplošný odchyt sučiek i šteniat, ale aj tých psov, ktoré sú v zlom stave. "Najväčší problém je ten, že sa tu nachádza veľa divých psov, ktoré buď nemajú majiteľov, alebo majú majiteľov, priznávajú sa k nim, ale nevedia s nimi manipulovať," povedala Truchlíková. Psy v rómskej osade vytvárajú svorky a behajú po poli, pričom ohrozujú predovšetkým cudzích ľudí, ktorých nepoznajú. Podľa jej slov sa v tejto lokalite nachádzajú psy, ktoré majú vypadanú srsť či otvorené rany po tele. "Našli sme šteňa, ktoré má krvácavé rany, ale aj šteňa, ktoré má poranenú nohu," priblížila.

Podľa dobrovoľníkov je kastrácia jediné riešenie nekontrolovateľného množenia zvierat v osadách a slúži aj ako účinná prevencia mnohých chorôb. "V stredu sme odchytili okolo 40 sučiek a ďalších do 40 šteniat," priblížila. Podľa jej slov sa len výnimočne stáva, že by mal niektorý z nich za sebou očkovanie. Dodala, že po kastrácii psy vrátia do osady po 24 hodinách.

Ako zdôraznila Truchlíková, pri kastrácii v osadách je dôležitá najmä spolupráca s obcou. "Tohto roku je skvelá najmä pre to, že sa tu nachádzajú priamo rómski koordinátori. Tí ľuďom vysvetľujú, čo sa deje," uzavrela.