Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Tatranská galéria predstaví tvorbu fotografa Petra Svobodu

Ilustračné foto. Foto: TASR

V čiernobielej fotografii rád využíva silu príbehu a dôraz kladie na jednoduchú kompozíciu a minimalizmus.

Poprad 13. marca (TASR) – Tatranská galéria v Poprade pripravila výstavu fotografických diel Petra Svodobu pod názvom Pod tieňom obrov. Kurátorka výstavy a zároveň riaditeľka galérie Anna Ondrušeková uviedla, že výstava potrvá od stredy až do polovice júna.

„Peter Svoboda je medzinárodne uznávaný krajinársky, horský a športový fotograf. Od detstva sa venoval výtvarnému umeniu, prevažne olejomaľbe krajiny a grafike. Fotografia ho však sprevádzala od detstva. Už ako desaťročný vyvolával čiernobiele filmy a fotografie. V posledných rokoch sa intenzívne venuje umeleckému stvárneniu krajiny a existencie človeka v nej," priblížila Ondrušeková. Dodala, že tvorba autora sa prevažne zameriava na zobrazovanie silných nálad a dramatického svetla. Dôležitou zásadou pri fotografovaní je, že moment musí jednoznačne prevyšovať všetky ostatné atribúty ako napr. správne prevedenie fotografie, resp. jej formu. V čiernobielej fotografii rád využíva silu príbehu a dôraz kladie na jednoduchú kompozíciu a minimalizmus.

"Jeho zámerom je zachytiť jedinečné a neopakovateľné momenty, príbeh a svojou tvorbou vyvolať v divákovi emócie. Jeho fotografie vynikajú presnou kompozíciou a zachytávajú ojedinelé okamihy ľudskej prítomnosti v prírode s cieľom poukázať na rešpekt človeka k nej. Krajina, atmosféra a svetlo je nevyčerpateľnou inšpiráciou v Petrovej tvorbe," povedala kurátorka.

Okrem slovenskej prírody a hôr ho uchvátili scenérie na miestach ako Island, Lofoty, Dolomity či Patagónia. Oblasť Patagónie je známa bizarnými formáciami mrakov spôsobenými extrémnym vetrom. Fotografovanie v takýchto náročných externých podmienkach je pre fotografa veľkou výzvou.

"Peter Svoboda pôsobí aj ako kurátor na známom zahraničnom fotoportáli. Získal ocenenia na prestížnych medzinárodných súťažiach. Je držiteľom ocenenia Master QEP (Master Qualified European Photographer), členom viacerých fotografických organizácií. Jeho práce boli vystavované vo svetových metropolách ako New York, Londýn a publikované v mnohých známych zahraničných časopisoch a knižných publikáciách," uzavrela Ondrušeková.