Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji bude Týždeň slovenských knižníc

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Zapojí sa doň osem regionálnych knižníc.

Prešov 29. februára (TASR) - Do Týždňa slovenských knižníc, ktorý sa začne v pondelok (4. 3.), sa v Prešovskom kraji zapojí osem regionálnych knižníc Prešovského samosprávneho kraja (PSK). TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie Úradu PSK.

"Čitatelia a návštevníci našich knižníc sa môžu tešiť na autorské besedy, burzy kníh, divadlo, koncerty, workshopy, súťaže, výstavy, vzdelávacie aktivity, ale aj novinku - audioknihy," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Už v prvý deň podujatia spustí Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove novinku - službu audioknihy. Používatelia si budú môcť vybrať na počúvanie z ponuky viac než 360 titulov. Pre stredné školy knižnica pripravila besedu s textárom Martinom Sarvašom, pre predškolákov súťaž Rozprávky už čítam sám a pre dospelé publikum Workshopy kritického myslenia s Pavlom Lackom.

Martin Sarvaš so svojou rockovou poéziou vystúpi i v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove. Žiaci ZŠ tu budú môcť absolvovať prezentačno-vzdelávacie aktivity a scénické čítanie.

Vihorlatská knižnica v Humennom začne podujatie Literárnym večerom. Najmenších čitateľov pozýva na počúvanie rozprávky Kde žijú divé zvery a starších na besedu Rocková poézia na cestách.

Nové ročníky súťaže Komiksiáda a Čítačka s písačkou spustí počas Týždňa slovenských knižníc Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Zároveň ocení Kráľa detských čitateľov a prinesie službu audioknihy.

Besedy, tvorivé dielne, medzigeneračné stretnutia aj čítanie príbehov ponúkne Podtatranská knižnica v Poprade. Jej hosťami počas Týždňa slovenských knižníc budú Martin Sarvaš, Martin Krystýnek a Pavol Svetoň.

V Knižnici Jána Henkela v Levoči sa predstavia vydavateľka a autorka detských kníh Lenka Šingovská, spisovateľka Zuzana Brossmannová aj textár Martin Sarvaš. Mladší čitatelia si zmerajú sily v spoločenských hrách a vedomostnom kvíze. Tí starší sa môžu tešiť na rusko-ukrajinsko-slovenské stretnutie aj aktivitu Komu niet knihy, tomu niet pomoci.

Podduklianska knižnica vo Svidníku za čitateľov knižnice bude slávnostne pasovať prvákov, cez Klub spoločenských hier prevedie deti Dobšinského rozprávkami, návštevníkov bibliobusu preverí vo vedomostnej súťaži Dokáž, že si sčítaný.

Aktuálny Týždeň slovenských knižníc otvorí Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni čitateľskou súťažou pre najmenších, pričom sa môžu tešiť aj na zážitkové čítanie. Pripravené sú i workshopy, ako aj kurz, ktorý preverí digitálne zručnosti seniorov.

Kompletný program podujatí je k dispozícii na webových portáloch a sociálnych sieťach jednotlivých knižníc PSK.