Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Festival kvetov a umenia bude v tomto roku o relaxe v záhrade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na ploche 3000 metrov štvorcových sa striedajú expozície plné kvetov s oddychovými zónami, záhradné úpravy s vodnými plochami a dynamickými prvkami.

Vyšný Žipov 15. júna (TASR) – Festival kvetov a umenia, ktorý sa už po tretí raz uskutoční vo Vyšnom Žipove vo Vranovskom okrese, bude o relaxe v záhrade, pretože tá nie je len na prácu. Záujemcovia ho môžu navštíviť od pondelka do nedele (18. až 24.6.).

"Týždenné podujatie je výsledkom práce skupiny desiatich krajinných architektov z východného a stredného Slovenska a zanietených keramikárov malých dielní zo západného Slovenska," informovala TASR jedna z organizátorov a odborných garantov podujatia Alena Vagaská.

Výstava je podľa nej zložená z reálne riešených malých priestorov určených pre relax a oddych. "V tomto duchu sa na ploche 3000 metrov štvorcových striedajú expozície plné kvetov s oddychovými zónami, záhradné úpravy s vodnými plochami a dynamickými prvkami, posedeniami v malých priestoroch obytných záhrad. Jednotlivé časti sú dopĺňané keramikou pre exteriér, ako aj interiér. Nezameniteľné rukopisy jednotlivých krajinných architektov zaručujú bohatú variabilitu v riešeniach a realizáciách jednotlivých priestorov," priblížila.

Podľa nej je ojedinelé vidieť spolupracovať taký počet krajinných architektov na jednom poli. Odborný program je pripravený v priebehu celého týždňa. "Festival si naďalej zachováva informatívny a edukatívny charakter, prezentuje sa odbornými workshopmi, špeciálnymi programami pre deti rôznych vekových kategórií, ako aj pre hendikepované deti," spomenula Vagaská.

Víkendový program sa ponesie v duchu kultúry a zábavy, ktorá sa odohráva v priestoroch záhrad. "Piatkový večer spestria heligonkári svojím koncertom. V sobotu podvečer vystúpi divadlo KĽUD z Kladzian. Nedeľné popoludnie bude patriť koncertu študentov z prešovského konzervatória," uzavrela.