Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

FOTO a VIDEO: Vo Veľkom Šariši volili v ľudových krojoch

Na snímke člen miestneho FS Šarišske gavalire odetý v kroji vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny počas 1. kola prezidentských volieb v meste Veľký Šariš, okres Prešov v sobotu 16. marca 2019. Foto: TASR Milan Kapusta

Podporiť folkloristov prišla aj Prešovčanka Ľubica Hupcejová, ktorá ako povedala, spieva už od malička.

Prešov 16. marca (TASR) – Na prvom kole prezidentských volieb sa vo Veľkom Šariši zúčastnili i členovia folklórnej speváckej skupiny Šariske Gavaľire v tradičných ľudových krojoch.

Na snímke členovia miestneho FS Šarišske gavalire, ktorí prišli odvoliť v krojoch počas 1. kola prezidentských volieb v meste Veľký Šariš, okres Prešov v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR Milan Kapusta


"Zúčastňujeme sa každých volieb, a keď tak ako dnes sme konečne mohli byť spolu všetci, tak radi ideme voliť, lebo to je naša povinnosť. Chodíme takto stále, lebo vždy v sobotu niekde spievame, alebo máme nejaké akcie, tak ideme buď pred akciou, alebo po akcii. Už sme aj volili o pol desiatej, keď sme rýchlo poháňali šoféra, aby nás konečne priviezol na voľby, ale sme to stihli," uviedol jeden z členov Dušan Lukáč.

Na snímke členovia miestneho FS Šarišske gavalire, ktorí prišli odvoliť v krojoch počas 1. kola prezidentských volieb v meste Veľký Šariš, okres Prešov v sobotu 16. marca 2019. Vľavo je primátor mesta Viliam Kall.
Foto: TASR Milan Kapusta


Podporiť folkloristov prišla aj Prešovčanka Ľubica Hupcejová, ktorá ako povedala, spieva už od malička. "Som učiteľka v materskej škole, praktizujem to aj s deťmi a vediem ich k tomu. Folklór mám v krvi asi po rodičoch, dedkovi, babke, otcovi, a tak. Veľmi sa mi to páči, nielen tu v Šariši. Každý región je iný a páčia sa mi rôzne kroje, zvyky, tradície, jednoducho čo sa týka ľudových vecí, všetko sa mi páči," doplnila Hupcejová s tým, že v kroji volila v minulosti i v Prešove.



Podľa primátora Veľkého Šariša Viliama Kalla sú folkloristi ich dlhodobí kultúrni partneri. "Zoskupujú sa už 11 rokov, sme na nich hrdí. Sú takmer na každom našom kultúrnom podujatí a vytvárame im dá sa povedať veľmi dobré podmienky. Som veľmi rád, že ich dobrá nálada sa prenáša všade, ako aj dnes napríklad na tieto volebné miestnosti," povedal Kall.

Mesto podľa jeho slov folkloristov ročne podporuje sumou 1000 až 1500 eur ročne.