Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Publicistika

HRABKO: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Aj keď sú formy pomoci Ukrajine na Slovensku politickou témou, žiadna z parlamentných politických síl na Slovensku nepodporuje v tomto konflikte Rusko, povedal J. Hrabko (správa, PODCAST, VIDEO).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (Teraz.sk) – Predvolebná kampaň strany Demokrati, ktorá pred voľbami do Európskeho parlamentu vylepila po Slovensku billboardy so sloganmi typu Slovensko neprežije bez Ruska, alebo, že nepotrebujeme Európsku úniu a NATO, je cynická a nerozumná bez ohľadu na to, aký reklamný postup strana používa. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že existuje reklamná technika, pri ktorej najprv vyvesíte billboard so zámerne kontroverzným sloganom, ktorý až po nejakom čase doplníte vysvetľujúcim tvrdením. V tomto prípade je však takáto technika podľa neho zvolená veľmi nešťastne. „Neviem, či majú takýto billboard vyvesený v Michalovciach, kde práve dnes prebieha rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády. Toto členom ukrajinskej vlády nevysvetlíte, lebo sa to vysvetliť nedá,“ konštatoval Hrabko.



Pripomenul, že aj keď sú formy pomoci Ukrajine v čase vojnového konfliktu s Ruskou federáciou na Slovensku politickou témou a stali sa aj súčasťou prezidentskej predvolebnej kampane, žiadna z relevantných parlamentných politických síl na Slovensku nepodporuje v tomto konflikte Rusko. „Slovensko nepodporuje Rusko, Slovensko označuje Rusko za agresora. Je k tomu aj uznesenie parlamentu,“ konštatoval Hrabko.



Kľúčovým faktorom, ktorý determinoval výsledok volieb prezidenta, bolo podľa neho to, že ich opozičné strany prezentovali ako možnosť na akýsi „reparát“ výsledkov parlamentných volieb. Toto vnímanie podľa Hrabka podporilo aj rozhodnutie koaličných strán zjednotiť sa v druhom volebnom kole za Petrom Pellegrinim. „To, čo zažívame dnes, je istým spôsobom dôsledkom nesprávnych rozhodnutí urobených v minulom volebnom období. A jednej z najväčších chýb, ktorú urobila pani prezidentka Čaputová pri príliš neskorom zvolení volebného termínu,“ povedal.

Billboard strany Demokrati 11. apríla 2024.
Foto: Teraz.sk


Volebný výsledok porazeného kandidáta Ivana Korčoka bol podľa Hrabka nominálne veľmi dobrý, ešte viac ľudí sa však v druhom kole mobilizovalo za Petrom Pellegrinim. Burcovanie emócií už aj tak presvedčených voličov na pouličných demonštráciách podľa Hrabka ani do budúcnosti pomer síl nezmení a ak s ním chce opozícia niečo urobiť, bude musieť zmeniť politickú taktiku. „Každá palica má dva konce,“ poznamenal na margo dvojitého mobilizačného účinku demonštrácií, ktoré v skutočnosti aktivizujú súčasne svojich priaznivcov aj odporcov.

Odpoveďou na krízu v opozícii podľa neho nie je zvyšovanie rétorickej agresivity, ale dlhodobá politická práca. „To sa nedá urobiť za mesiac, za dva, ani za šesť,“ konštatoval.

Frustrácia časti voličov, ktorí nepresadili v prezidentských voľbách svojho favorita, je podľa Hrabka normálna, nie je však normálne, ak sa politici snažia podporovať u ľudí verbálnu agresivitu. „Politici používajú slovník, aký by v minulosti nepoužili, lebo to nie je slušné. Vrátane niektorých aktivistických médií,“ povedal.

Na margo výziev Petra Pellegriniho na upokojenie spoločnosti Hrabko konštatoval, že ako prezident má šancu začať s čistým štítom. „Uvidíme, akých bude mať poradcov a akú politiku bude robiť. Funkcia prezidenta je naozaj najvyššia a pred sebou bude mať čistý stôl. Uvidíme, ako s ním naloží,“ uzavrel Hrabko.