Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Komentár Jana Jůna: Nepoučiteľná Mayová

Jan Jůn, komentár Foto: Teraz.sk/Jan Jůn

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Po ostrej debate v britskej dolnej snemovni, začatej už vlastne počas interpelácií, prišlo k ďalšej porážke doposiaľ zjavne nepoučiteľnej premiérky Mayovej.

Netreba sa tomu čudovať. Malo to byť o pokroku rokovaní s Európskou úniou, ako Mayová sľúbila pred dvomi týždňami, ale bolo jasné, že referovať niet o čom. Namiesto správy prišla premiérka s rezolúciou, hodnou baróna Prášila. Teda, že „táto komora víta prehlásenie premiérky z 12. februára, znovu vyjadruje svoju podporu pre spôsob odchodu z Európskej únie vyjadrený touto komorou 29. januára a berie na vedomie, že diskusia medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou ohľadom severoírskej poistky pokračuje.“

Takáto rezolúcia sa páčila málokomu. Proeurópanom v nej chýbala zmienka o druhom verdikte z toho dňa, teda, že snemovňa odmietla odchod z únie bez dohody. Brexitári zase v texte nenašli zrušenie tzv. írskej poistky, ktoré navrhujú. Navyše, premiérka podľa nich hovorí iba o právnych zárukách a nechce adoptovať „skvelý“ brexitársky plán poslanca Malthousa.


Strana v strane


Už skôr bola teda jasné, že väčšina nemienila rezolúciu schváliť a poslancov viac zaujímalo, prečo premiérka stále nechce zmiesť zo stola katastrofický odchod z únie bez dohody a tvrdí, že je to užitočná vyjednávacia hrozba.

Námestník ministra pre brexit napokon debatu uzatvoril a potom, ako neprešli dva návrhy labouristov a škótskych nacionalistov, ako aj po sľube poslankyne Soubryovej zverejniť tajnú správu vlády o hrozivých následkoch tvrdého brexitu, prišlo k hlasovaniu. Vládna rezolúcia neprešla o 45 hlasov naprieč stranami. Brexitári skupiny ERG sa zdržali hlasovania, Mayovú zradili a tak ich námestník ministra pre podnikanie nazval „Farageovskou stranou v strane.“

Mayová teda nebude môcť v Bruseli tvrdiť, že má podporu snemovne a strašenie tvrdým brexitom už nezaberá. S blížiacim sa 29. marcom je takýto možný scenár iba cieľom onej brexitárskej „strany v strane,“ ktorá sa plánu nikdy nevzdá a stále zjavne nepoučiteľnú Mayovú ovplyvňuje.

Medzitým medzinárodné podniky uprostred neistoty ďalej oznamujú možný odchod z Británie – najnovšie automobilka Ford – a štyridsiatka bývalých britských veľvyslancov žiada premiérku otvoreným listom o odklad brexitu, aby bol lepšie dohodnutý.

Čo sa týka sľúbeného kľúčového hlasovania, 27. február by mal z rokovania v Bruseli priniesť do snemovne „niečo nové,“ ale tiež znovu návrhy poslancov na vylúčenie tvrdého brexitu a rozhodujúcu bitku väčšiny s brexitármi.

Či ich Mayová opäť podporí, nie je po ich zrade isté, nemožno však vylúčiť ani prevzatie iniciatívy snemovňou a odklad brexitu. Ešte to bude veľmi zaujímavé!