Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

L. PAUSCHEK otvorene: Nad ponukou Slovana by som neváhal ani sekundu

Slovenský futbalista Lukáš Pauschek v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Svojho času bol neodmysliteľnou súčasťou obrany Slovana, dnes s jedným z tímom bratislavského klubu opäť trénuje. Vracia sa Lukáš Pauschek do klubu, v ktorom futbalovo vyrastal?

Bratislava 12. augusta (Teraz.sk) – Slovenský futbalista Lukáš Pauschek sa pred pár dňami zapojil do tréningového procesu Slovana Bratislava. V prípade odchovanca belasých, ktorý sa v nedávnej minulosti tešil vo farbách tohto klubu zo zisku dvoch titulov i rovnakého počtu triumfov v Slovenskom pohári, ide len o tréningy B-tímu. O tom, aká je šanca, že sa objaví aj v áčku, čo mu dali angažmány v Česku, kde obliekal dresy Sparty Praha, Bohemiansu Praha a Mladej Boleslavy, či ako si spomína na trénerov Karla Jarolíma s Vladimírom Weissom, ktorí boli donedávna v hre o pozíciu hlavného kouča v Slovane, sme sa pred pár dňami rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Dvadsaťšesťročnému krajnému obrancovi sa v posledný júnový deň tohto roka skončila zmluva v Mladej Boleslavy. „Momentálne som voľný hráč a popri čakaní na ponuky sa udržiavam v tréningovom tempe s B-tímom bratislavského Slovana,“ vysvetlil hneď na úvod svoju dennodennú prítomnosť v košiari belasých Lukáš Pauschek. Ako by zareagoval na prípadnú ponuku z áčka? „V súčasnosti by som neváhal ani sekundu. Bolo by krásne sa po šiestich rokoch vrátiť späť. Už sme sa o tom bavili aj doma s rodinou, pričom sme dospeli k tomu, že by som to jednoznačne bral,“ netajil odchovanec Slovana, ktorého návrat bol na spadnutie už v zimnom prestupovom období, no napokon z neho zišlo.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S LUKÁŠOM PAUSCHEKOM:



Lukáš sa tak načas vrátil do známeho prostredia, odkiaľ v lete 2013 prestúpil do Sparty Praha. Angažmán v českom veľkoklube mu však nevyšiel podľa predstáv. Pri podpise 4-ročného kontraktu mal iba dvadsať. Nenapršalo mu v tom čase tak trochu aj do nosa? „Vôbec. Nie som typ, ktorý by sa v prípade lukratívneho angažmánu takto správal. To rozhodne nie,“ vyvrátil po rokoch vtedajšie špekulácie Pauschek a zároveň priznal, že s prestupom do pražského klubu sa nevysporiadal práve najlepšie. „Bol to môj prvý prestup v živote a na rovinu treba povedať, že Sparta je, čo sa najmä psychiky týka, náročný tím i klub. Čiže, pravda je taká, že mi to jednoducho nevyšlo, pričom nepopieram, že som na to nebol ešte mentálne prichystaný.“

Uplynulé tri sezóny obliekal Pauschek dres Mladej Boleslavy. V klube zo Stredočeského kraja ho istý čas viedol aj český kouč Karel Jarolím, ktorý mal slovenského obrancu pod palcom už v Slovane Bratislava. A práve meno tohto kormidelníka sa po nedávnom odchode trénera Ševelu intenzívne skloňovalo s opätovným angažmánom v klube z Tehelného poľa. Bola by to pre súčasný Slovan dobrá voľba? „Myslím si, že s ohľadom na momentálnu situáciu by bolo jeho angažovanie dobrý krok. Podľa mojich informácii však už nie je táto alternatíva aktuálna. A ako si naňho spomínam? Z radu trénerov, ktorí ma v doterajšej kariére viedli, patrí rozhodne k najväčším profíkom. Nezabudnuteľné sú najmä jeho tvrdé zimné a letné prípravy. Počas nich sme išli dušu vypľuť, no v zápasoch bolo potom vidieť, že sme naozaj makali. V neposlednom rade, je to obrovský pedant na stravu, čo sa týka jedla i pitia,“ prezradil Lukáš Pauschek, ktorý často spomína aj na trénera Vladimíra Weissa. „A veľmi rád. Dovolím si dokonca tvrdiť, že to bol najlepší kouč, aký ma doteraz trénoval.“

Tehelné pole nosí na ruke


Kým súčasný Slovan sa v pohárovej Európe trápi, Lukáš si s belasými v sezóne 2011/12 zahral skupinovú fázu Európskej ligy UEFA, kde boli ich súpermi Paríž St.Germain, Athletic Bilbao a Salzburg? „Najkrajšie futbalové momenty v mojej doterajšej kariére. Proti takým súperom si hráči slovenských klubov nezahrajú každý deň, takže naozaj to bolo niečo špeciálne. Nádherný bol už len samotný postup do skupinovej fázy cez slávny AS Rím, zápasy v skupine proti spomínaným mužstvám si potom už všetci dokonale užívali,“ vrátil sa myšlienkami necelých sedem rokov dozadu Pauschek, ktorý nemal ešte ani dvadsať a už mal na konte dva tituly majstra SR i dva triumfy v Slovenskom pohári.



Ľavú ruku odchovanca belasých zdobí už niekoľko rokov tetovanie s podobizňou štadióna Tehelné pole. Zaujímavosťou však je, že v drese A-tímu si na ňom nikdy nezahral, keďže Slovan pôsobil v „jeho“ časoch na susedných Pasienkoch. „Dôvod je prozaický. Svoj prvý futbalový tréning, na ktorý má ako dieťa doviedli rodičia, som absolvoval na Tehelnom poli a od žiakov až po dorast som potom v jeho priestoroch trávil deň čo deň. Na samotnom štadióne som si síce za seniorský tím zahrať už nestihol, no v dorasteneckých kategóriách som na ňom dva-tri zápasy absolvoval,“ s úsmevom uzavrel debatu Lukáš Pauschek.