Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: V. Karas a M. Lexmann kandidujú len do EP, je to čestnejšie

Milan Majerský v TASR TV Foto: TASR TV

V prezidentských voľbách KDH podporuje Ivana Korčoka. S jeho názorom na rušenie práva veta členských štátov EÚ však nesúhlasí. V TASR TV to povedal predseda KDH Milan Majerský (správa, POCAST, VIDEO).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. februára (Teraz.sk) – Kandidáti KDH do Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann a Viliam Karas nevyužili možnosť získať medializáciu tým, že by kandidovali aj vo voľbách prezidenta, za čestnejšiu cestu považovali rozhodnutie sústrediť sa priamo na eurovoľby. V TASR TV to povedal predseda KDH Milan Majerský.

Postup politika má byť podľa neho jasný a zrozumiteľný aj v tom, kam smeruje a kde a akým spôsobom chce reprezentovať svojich voličov. „V tomto prípade sme išli čestnejšou cestou. Aj pán Karas, aj Miriam si povedali, že idú zabojovať o post europoslancov a nie prezidentský post,“ konštatoval Majerský.


Podporu KDH v prezidentských voľbách získal Ivan Korčok. „Očakávame od neho, že nebude iba bojovníkom za právny štát a spravodlivosť, ale že bude zastupovať všetkých občanov, vrátane konzervatívcov a kresťanov,“ vyhlásil Majerský. Pri rozhodovaní KDH podľa neho zavážila aj otázka, akú šancu má kandidát postúpiť do druhého volebného kola. Napríklad Patrika Dubovského si váži ako človeka, aj ako historika, ale jeho šance postúpiť do druhého kola volieb prezidenta sú podľa Majerského minimálne.



Na rozdiel od Ivana Korčoka, KDH podľa Majerského nepodporuje zrušenie práva veta členských štátov Európskej únie v zásadných otázkach zahraničnopolitického charakteru. „Kresťanskodemokratické hnutie má jednoznačný názor na to, že právo veta by malo ostať zachované, nemôže väčšina valcovať menšinu,“ povedal Majerský.

Zrušenie práva veta by podľa neho spôsobilo výrazný nárast euroskepticizmu v Európskej únii. „Vnímam aj vyjadrenia pána Korčoka, tam sa naše cesty rozchádzajú. Nemáme úplne na všetko rovnaký názor. On nám to aj povedal, ale zadefinoval, že ide o zahraničnú politiku,“ dodal Majerský.

Aj keď KDH spolu s Progresívnym Slovenskom a SaS organizovalo demonštrácie proti novele Trestného zákona a aj v Národnej rade SR podporilo všetky kroky proti prijatiu tohto zákona, neodporučilo svojim europoslancom hlasovať za rezolúciu europarlamentu proti spôsobu prijímania tejto novely. Podľa Majerského sú rezolúcie EP voči členským krajinám často snahou zasahovať do ich vnútornej politiky v rozpore so zásadou subsidiarity, na ktorej je Európska únia postavená. „Ako predseda KDH to odmietam, lebo je to ako taký plieskajúci bič na danou krajinou,“ povedal.

Samotnú novelu Trestného zákona považuje Majerský za zle pripravenú a narýchlo prijatú a podporuje snahu prezidentky Zuzany Čaputovej zvýšiť manévrovací priestor Ústavného súdu (ÚS) SR tak, aby prípadne mohol pozastaviť jej vstup do účinnosti. „Tu sa začal boj o čas. Pani prezidentka sa poradila s právnikmi, zrejme aj ústavnými právnikmi a urobila pre danú chvíľu to, čo je najlepšie urobiť, aby novela nebola v platnosti ani sekundu,“ konštatoval Majerský.

KDH vyzvalo vládu na organizovanie okrúhleho stola odborníkov na tému výstavby národnej koncovej univerzitnej nemocnice, aká sa viac ako štyridsať rokov neúspešne stavala na bratislavských Rázsochách. Zmysel diskusií medzi vládou a opozíciou v prípade investície do dlhodobého projektu, ktorého realizácia môže presahovať exekutívy dvoch alebo troch nasledujúcich vlád, vidí Majerský v jeho udržateľnosti. „Pani ministerka Dolinková zareagovala pozitívne, za čo som jej vďačný. Verím, že sa tento okrúhly stôl realizuje. Čaká sa na premiéra Fica, ktorý by mal prevziať kormidlo,“ poznamenal.

KDH tiež apeluje na vládu v smere úpravy čerpania eurofondov tak, aby mohli konkrétne výzvy vypisovať aj samosprávne kraje. „V júni bude polovica programovacieho obdobia, kedy sa dá urobiť tzv. revízia. Pri nej sa môžu niektoré postupy a procesy meniť,“ upozornil Majerský. Väčší priestor pre regionálne čerpanie eurofondov vytvorilo podľa neho napríklad Poľsko a výsledkom je čerpanie vo výške viac ako sto percent.


Komu je určená výzva KDH pri príležitosti úmrtia Alexeja Navaľného?
-„Je určená všetkým. Vidíme a napĺňa sa to, že Rusko je totalitný štát a má totalitárne spôsoby vládnutia. Aj keď sa režim otočil na Ukrajinu a siahol na jej územnú celistvosť, v určitom momente sa každá jedna totalita obráti aj voči svojim vlastným občanom. Nevidíme to len v Rusku. V Bielorusku sedí vo väzení Pavel Severinec, spisovateľ, básnik, poviedkar, človek, ktorý je líder kresťanských demokratov, iba preto, že si dovolil povedať opačný názor, ako má pán Lukašenko. Táto výzva je smerovaná aj na slovenských politikov. Lebo niektorí slovenskí politici zatúžili mať obnovenú spoluprácu s Bieloruskom a Ruskom práve v tejto ťažkej dobe, keď v podstate naši susedia trpia, lebo ich sused, Rusko a Bielorusko, napadlo.“-