Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ONDREJ: Kórea je najvýznamnejší ázijský investor v SR, piaty v poradí

Anton Ondrej. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Anton Ondrej, viceprezident Kia Motors Slovakia.

Bratislava 10. decembra (TABLET.TV) - Slovensko a Kórejská republika si v týchto dňoch pripomínajú 25. výročie nadviazania bilaterálnych vzťahov. "Predpokladal som, že keď sa raz Slovensko stane súčasťou Európskej únie, tak Kórea bude u nás významným investorom, čo sa aj potvrdilo," myslí si A. Ondrej, ktorý sa vzájomným vzťahom oboch štátov venuje už 30 rokov. Od roku 1992-1993 na Slovensko prichádzali kórejské investície a "dnes je Kórea jedným z najvýznamnejších investorov na Slovensku," dodáva viceprezident spoločnosti.

Podľa A. Ondreja je kórejská ekonomika postavená na niekoľkých kľúčových firmách a práve Samsung a Hyundai Motors, ktorého súčasťou je aj Kia, sú jedny z najväčších. "Ako korporácia musíme hľadať prienik medzi materskou krajinou a európskym prostredím," vysvetľuje A. Ondrej.

Kia Motors Slovakia má 3800 zamestnancov, v blízkom okolí má ďalších 3,5 tisíc subdodávateľov, ktorí sú na Kiu veľmi úzko naviazaní. Kórejské firmy na Slovensku zamestnávajú okolo 25 tisíc ľudí, čo je však podľa Ondreja konzervatívny odhad. "Ak povieme, že 25 tisíc na Slovensku, tak určite sú to tí, ktorí sú priamo zamestnaní v kórejských firmách," myslí si Ondrej a dodáva, že netreba zabúdať na multiplikačné efekty, teda stovky kamiónov, železnice a ďalších dodávateľov. V konečnom dôsledku sa počet ľudí pracujúcich na Slovensku pre kórejské firmy môže vyšplhať na 100 tisíc, dodáva A. Ondrej.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s analytikom Pavlom Demešom: