Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

1 000 porcií kapustnice s matičiarmi

Taľafatky Foto: Angelika Kopják

1 000 porcií kapustnice s matičiarmi rozdá nový primátor mesta Komárno Béla Keszegh, kaplán rímskokatolíckej fary Milan Cehlárik a riaditeľ gymnázia Ondrej Gajdáč.

Komárno 4. decembra (OTS) - Taľafatky. To je názov nového programu Slovenských rebelov z Komárna, ktorý odpremiérujú pri už tradičnom predvianočnom podujatí. Každoročne matičiari pripravia pre svojich divákov výnimočný program. V posledných rokoch už organizujú aj veľkoplošné premietanie pred budovou, pretože o predstavenie je väčší záujem ako dovoľujú kapacitné možnosti matičnej budovy v centre mesta.
Taľafatky
Foto: Katarína Fitosová

Aj tentokrát sme pripravili ľahkú komédiu spojenú s náročnými tancami a nádhernými piesňami. O vážnych témach sa bavíme s ľahkosťou. Príbeh Taľafatiek je príbehom o tolerančnom patente Jozefa II:, ale aj o očkovaní, pálenke a sčítaní ľudu,“ vysvetľuje Jozef Černek, režisér predstavenia.
Taľafatky
Foto: Dušan Teplan

Slovenskí rebeli, folklórom motivovaný súbor, sa zameriava na zvyky a tradície Slovákov, ktoré vsádza do jedinečných príbehov. Dnes už 50-členný kolektív prezentuje piesne a tance z celého Slovenska a snaží sa o zachovanie výnimočných obradov ako odkazu starých materí.
Taľafatky
Foto: Angelika Kopják

Náš repertoár sme rozšírili o ďalšie tance a opäť sa nám podarilo doplniť šatnicu o ďalšie kroje. Divákom tak môžeme sprostredkovať už viac ako polovicu našich tancov aj v originálnom krojovom prevedení,“ chváli sa režisér predstavenia a dodáva: „Je úžasné, s akým nadšením a koľko času investujú všetci v súbore do toho, aby sme sa stále rozvíjali. Pevne verím, že výsledok našej práce divákov zabaví, aj im niečo hodnotné dá.“
Taľafatky
Foto: Dušan Teplan

Predstavenie sa odohráva kdesi v Rebelove, v dedinke, o ktorej vieme, že sa nachádza niekde 250 až 300 km od Terchovej. V dedinke vzniká panika a klebety, pretože sa chystá akési sčitovanie obyvateľov a domov a vraj aj očkovanie, čo nikto presne nevie, čo je, ale mohlo by to byť značenie ľudí pre lucifera...
Program bude mať premiéru 22.12. s veľkoplošným premietaním a 1. reprízu 6. januára.
Taľafatky
Foto: Angelika Kopják