Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici si pripomenú 100. výročie vzniku ČSR

Banská Bystrica, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Na návštevníkov čakajú historické skvosty, medzi ktorými nebudú chýbať svetové značky ako Rolls-Royce či Packard a európske značky Citroën a Peugeot.

Banská Bystrica 4. augusta (TASR) - Banskobystrické kultúrne leto prináša aj v auguste podujatia, ktoré spríjemnia letné dni obyvateľom i návštevníkom mesta pod Urpínom. Milovníci historických vozidiel si prídu na svoje na akcii The Grand Retro Show, kde sa v sobotu na Námestí SNP od 10.30 h predstaví 55 veteránov vyrobených v medzivojnovom období. Pred príchodom do Banskej Bystrice absolvujú trasu z Vígľaša cez Mičinú.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, na návštevníkov čakajú historické skvosty, medzi ktorými nebudú chýbať svetové značky ako Rolls-Royce či Packard a európske značky Citroën a Peugeot.

"Tohtoročným podujatím The Grand Retro Show si zároveň pripomíname 100. výročie založenia Československa. V tomto období boli naše vozidlá špičkou na trhu, a preto veľké zastúpenie budú mať domáce značky, ako Tatra, Škoda, Praga, Aero. Diváci si budú môcť pozrieť karosárske umenie legendárneho Josefa Sodomku na vozidlách Tatra 52 z 30. rokov minulého storočia," priblížila Marhefková.

Ako tvrdí oddelenie kultúry banskobystrického magistrátu, zaujímavosťou a veteránskou lahôdkou bude vozidlo značky Stanley Woods z roku 1916 poháňané parou, ktoré je raritou. Počet týchto vozidiel v Európe sa dá zrátať na prstoch jednej ruky. Návštevníci sa budú môcť pri vozidlách odfotografovať, porozprávať sa s majiteľmi o histórii či priebehu renovácie ich vozidiel.

O spestrenie akcie sa o 12.00 h postará komentovaná retro módna prehliadka pod názvom Elegancia a štýl prvej republiky 1918-1939, ktorú predvedie Salon první republiky z Brna.

"Podujatie je spojené s Banskobystrickým pivným festivalom, ktorým oslávime remeselné pivo a tradíciu varenia piva v meste pod Urpínom. Začiatok organizátori naplánovali o 11.00 h a potrvá do 21.00 h. Na druhý deň bude festival pokračovať od 10.00 h," dodala hovorkyňa.