Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Banská Štiavnica chce zriadiť sociálny podnik

Na snímke primátorka mesta Banská Štiavnica Nadežda Babiaková. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zakladateľom a jediným spoločníkom tejto spoločnosti, ktorá bude poskytovať viacero druhov služieb pre obyvateľov, bude mesto Banská Štiavnica.

Banská Štiavnica 24. apríla (TASR) - Banskoštiavnická samospráva plánuje zriadiť sociálny podnik. Mestskí poslanci preto na stredajšom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriaďovateľskú listinu obchodnej spoločnosti SPOM-BS, s. r. o., ktorá sa bude uchádzať o priznanie štatútu sociálneho podniku.

"Naším cieľom je zriadiť sociálny podnik. Toto je len prvý krok, a to schválenie štatútu," priblížila na rokovaní mestského zastupiteľstva primátorka Nadežda Babiaková. Dodala, že v prípade udelenia štatútu sociálneho podniku zo strany ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny založia následne spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.).

Zakladateľom a jediným spoločníkom tejto spoločnosti, ktorá bude poskytovať viacero druhov služieb pre obyvateľov, bude mesto Banská Štiavnica. Sociálny podnik má podľa samosprávy poskytovať prácu najzraniteľnejším skupinám občanov. Zamestnanie im má pomôcť získať alebo obnoviť pracovné návyky, navrátiť ich na trh práce a zlepšiť ich sociálnu situáciu.

Samospráva predpokladá, že hlavný podiel na tržbách spoločnosti budú tvoriť služby v oblasti starostlivosti o čistotu a poriadok v meste, zimná údržba, starostlivosť o verejnú zeleň, zber, separácia a likvidácia odpadu. "Starostlivosť o športoviská, správa cintorínov a prevádzka verejných toaliet bude doplnkovou činnosťou sociálneho podniku," konštatuje mesto v dôvodovej správe. Spoločnosť bude podnikať v okrese Banská Štiavnica.