Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bezplatná MHD pre všetkých Žilinčanov by mohla platiť od januára 2019

Sneh zasypal mesto Žilina. Napadlo ho za 24 hodín viac ako 40 centimetrov. Na snímke situácia v historickom centre na Mariánskom námestí v utorok 10. februára 2015. Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Bezplatnú MHD majú podľa primátora všetci obyvatelia okrem pracujúcich.

Žilina 11. februára (TASR) – Primátor Žiliny Igor Choma chce na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložiť návrh, po ktorého schválení by všetci obyvatelia mesta cestovali MHD bezplatne od 1. januára 2019.

"Dovtedy komplexne pripravíme kvalitný materiál, ktorý bude mať predovšetkým odbornú výpovednú hodnotu. Tak, aby poslanci mohli naštudovať, aké sú dopady mesta, pozitívne aj negatívne a aby sa vedeli kvalifikovane rozhodnúť," povedal Choma.

Doplnil, že náklady mesta by sa v prípade bezplatnej dopravy pre všetkých Žilinčanov zvýšili na úrovni 1,5 milióna eur. "Ale počkám na úplné a korektné výsledky, ktoré spracuje Dopravný podnik mesta Žiliny, aby sme ich vedeli potom predložiť zastupiteľstvu," podotkol žilinský primátor.

Bezplatnú MHD majú podľa neho všetci obyvatelia okrem "pracujúcich". "Žiaci, študenti, dôchodcovia, zdravotne postihnutí majú dopravu zadarmo. Ja budem predkladať materiál aj pre túto poslednú skupinu obyvateľstva. S tým, že by som chcel, keby sa rozbehla od 1. januára 2019," dodal Choma.