Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na wifi sa bude možné pripojiť v polovici vozidiel MHD Bratislava

Na snímke primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal počas tlačovej konferencie Hlavného mesta SR Bratislavy na tému: Wi-fi pripojenie v ďalších vozidlách Dopravného podniku Bratislava a predstavenie nových smart riešení pre Bratislavu, 5. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR Marko Erd

Rozširovanie bezplatného internetového pripojenia do ďalších vozidiel je jedným z krokov v rámci prípravy Bratislavy ako smart city.

Bratislava 5. marca (TASR) – Cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave by malo byť opäť o čosi komfortnejšie. Dopomôcť má k tomu rozširovanie bezplatného wifi pripojenia, ktoré by malo byť v 266 vozidlách, čo predstavuje takmer polovicu vozového parku. Na pondelkovom brífingu o tom informoval primátor mesta Ivo Nesrovnal a Marián Áč, riaditeľ úseku generálneho riaditeľa Dopravného podniku Bratislava (DPB).



"Bratislavčania budú môcť čas cestovania využiť nielen na obdivovanie mesta alebo svojich spolucestujúcich, ale aj na to, na čo internet človek potrebuje. To znamená, na vybavenie si pošty, platobných príkazov, resp. získanie informácií," skonštatoval Nesrovnal. Tento krok považuje za veľmi cennú službu verejnosti, pričom takýmto počtom vozidiel s wifi pripojením predbehla Bratislava mestá, ako Viedeň, Praha či Budapešť.

Na snímke piktogram označujúci dostupnosť wifi v električke mestskej hromadnej dopravy (MHD) 5. marca 2018 v Bratislave.
Foto: TASR Marko Erd


Bezplatné wifi pripojenie testoval dopravný podnik doteraz v 48 autobusoch. "Záujem bol naozaj veľký. V priemere sme mali okolo 390.000 prihlásení za mesiac," priblížil Áč. Aktuálne sa zavádza do 50 autobusov a do 60 nových električiek. Zároveň dodávka 90 nových autobusov a 18 nových elektrobusov už je vybavených wifi pripojením. Všetky vozidlá sú označené piktogramom. Internet je vysokorýchlostný, dátovo a časovo neobmedzený.



Rozširovanie bezplatného internetového pripojenia do ďalších vozidiel je jedným z krokov v rámci prípravy Bratislavy ako smart city. Koncept projektu už hlavné mesto predstavilo odbornej verejnosti, vyjadrovať sa k nemu bude môcť aj verejnosť i mestskí poslanci.

V tejto súvislosti primátor poukazuje zároveň na používanie platobných kariet ako nosičov cestovného lístka, geografický informačný systém (GIS) s informáciami o tom, čo je v kompetencii hlavného mesta a čo nie, rozširovanie elektronizácie služieb poskytovaných mestom či plány na zriadenie integrovaného obslužného miesta, napr. na vybavenie výpisu z registra trestov, obchodného registra alebo katastra nehnuteľností na jednom mieste na bratislavskom magistráte.