Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislavčania môžu navrhnúť osobnosti na Cenu primátora 2018

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 26. raz počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje Bratislavské mestské dni.

Bratislava 18. februára (TASR) - Bratislavčania môžu aj tento rok navrhnúť osobnosti na Cenu primátora. Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 26. raz počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje Bratislavské mestské dni. Súčasťou oceňovania bude aj kategória Učiteľ roka pre najlepšieho učiteľa či učiteľku materskej, základnej alebo základnej umeleckej školy. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Týmto najvyšším samosprávnym ocenením sú vyznamenaní Bratislavčania, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti. "Ocenení laureáti získajú bronzovú sošku Rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad," priblížila hovorkyňa.

Návrhy na tohtoročných laureátov Ceny primátora Bratislavy môžu predkladať vedeniu samosprávy organizácie, vedecké či vzdelávacie inštitúcie, ale aj samotní obyvatelia. Jednotlivé návrhy na ocenenie konkrétnej osoby možno posielať do 15. marca poštou na adresu kancelárie primátora alebo elektronicky na adresu cenaprimatora2018@bratislava.sk s označením "Cena primátora 2018".

"Každá nominácia musí obsahovať krátku charakteristiku navrhovanej osobnosti, ktorej životná cesta je spájaná so slovenskou metropolou, základné informácie a kontakty o nej, ako aj kontakt na navrhovateľa (meno, telefón, e-mail, adresa). Rovnaký postup platí aj pre ocenenie Učiteľ roka, kde je potrebné zdôrazniť mimoriadne aktivity či prínos navrhovaného učiteľa," spresnila Onufer.

Primátor Bratislavy každoročne ocení štyroch až šiestich laureátov, ktorých mu na ocenenie odporučili občania. Podľa magistrátu nemá ísť výlučne o známe tváre, ale o osobnosti, ktorých životné príbehy zanechávajú výraznú stopu na živote mesta. "Udelenie tohto ocenenia je možnosťou, ako zviditeľniť Bratislavčanov, ktorí síce nenapĺňajú titulné stránky novín, ale robia pre svoje mesto, okolie či susedov nezištnú prácu," podotkol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

V roku 2017 získali ocenenia textár a spevák Ján Lehotský, spisovateľ Ľubomír Feldek, združenie Aliancia Stará tržnica či napríklad vedkyňa a lekárka Zdenka Štefániková, dopravný inžinier Rudolf Surový a učiteľka Michaela Rumanková za prácu pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.