Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rozložiteľný odpad odoberá od Budčanov miestna bioplynová stanica

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V centre obce sú pristavované takéto kontajnery každý druhý týždeň. Ľudia tak môžu do nich priniesť trávu či potravinový odpad, napríklad aj jedlé oleje.

Budča 18. apríla (TASR) - Vznik blízkej bioplynovej stanice pomohol v obci Budča v okrese Zvolen vyriešiť problém s likvidáciou biologicky rozložiteľného odpadu. Obyvatelia dnes trávu či neskonzumované potraviny môžu do stanice aj priniesť.

V obci sa do obdobia platnosti nového zákona o odpadoch snažili usmerňovať ľudí, aby viac kompostovali. "Dnes to ale máme vyriešené tak, že ľudom pravidelne poskytujeme veľkoobjemové kontajnery a to nielen dva razy do roka, ako to zákon káže," uviedol pre TASR starosta František Moravec.

V centre obce sú pristavované takéto kontajnery každý druhý týždeň. Ľudia tak môžu do nich priniesť trávu či potravinový odpad, napríklad aj jedlé oleje. "V spolupráci s tunajšou bioplynovou stanicou tento odpad potom likvidujeme," priblížil starosta. Pokiaľ však majú v domácnostiach väčšie množstvo biologicky rozložiteľného odpadu, občania nemusia na kontajner čakať a do bioplynovej stanice si ho môžu odviesť aj sami.

"V súvislosti s novým zákonom sa snažíme vyriešiť nakladanie s odpadom tak, aby to obec a občanov nestálo financie navyše," pokračoval Moravec. Obci síce ubudla starosť ohľadom obalových materiálov, kde zodpovednosť prešla na výrobcov, ale vyvstali nové povinnosti a to najmä v oblasti biologicky rozložiteľného odpadu.

Obec sa preto rozhodla zakúpiť novú techniku, s ktorou dokáže vyriešiť všetko to, čo prináša nový zákon. "Kúpili sme traktor s nosičom kontajnerov, ktorý pomáha nielen pri tejto novej povinnosti, ale je užitočný aj v zime pri údržbe miestnych komunikácií," pripomenul starosta.

V Budči by chceli v dohľadnom čase zaviesť aj adresný zber biologicky rozložiteľného odpadu. "Pokiaľ to bude možné, tento odpad chceme preberať priamo od občanov z domácností. Tak, aby sme s ním potom vedeli nakladať čo najefektívnejšie," povedal starosta.