Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Čerešne na Bradle majú svojich symbolických vlastníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Čerešňu za 60 eur si mohol zakúpiť ktokoľvek počas mesiacov apríl a máj.

Brezová pod Bradlom 20. júna (TASR) - Mesto Brezová pod Bradlom v rámci 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika vysadilo čerešňovú alej popri ceste, ktorá vedie k mohyle na Bradle. Ako poďakovanie ľuďom, ktorí podporili výsadbu stromov, odovzdali zástupcovia mesta v stredu (19. 6.) certifikát symbolického vlastníka čerešne.

Slávnostné odovzdanie sa uskutočnilo na Mestskom úrade v Brezovej pod Bradlom a zúčastnilo sa na ňom približne 30 ľudí. "Sme veľmi radi, že sa nám v rámci projektu virtuálneho predaja podarilo nájsť vlastníkov 67 čerešniam. Túto myšlienku podporili nielen občania mesta či okolitých obcí, ale aj ľudia z rôznych kútov Slovenska. Napríklad z Trnavy, Bratislavy, Senca, Zvolena, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec a ďalších. Pomohli obnoviť alej a zároveň sa pričinili o zachovanie myšlienky, s ktorou bola pôvodne vysadená," uviedol primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Zvyšným vlastníkom bude mesto zasielať certifikát poštou. Nové čerešne mesto vysadilo v dvoch etapách na Bradlianskej ulici. Nahradili starú čerešňovú alej, ktorá bola v zlom zdravotnom stave. "Počet čerešní nie je náhodný. Minulý rok pribudlo 60 nových stromov, v tomto roku 40. Dokopy ich je sto, čo symbolizuje 100. výročie úmrtia generála M. R. Štefánika," dodal primátor.

Čerešňu za 60 eur si mohol zakúpiť ktokoľvek počas mesiacov apríl a máj. Jej symbolický vlastník nebude mať so stromom žiadne starosti. Zároveň však musí rátať s tým, že mu bude patriť iba symbolicky.