Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chrípka zatvorila v BBSK 12 základných a materských škôl

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výskyt akútnych respiračných ochorení stúpol tento týždeň v kraji o dve percentá, výskyt chrípky a CHPO však bol vyšší o desať percent.

Banská Bystrica 10. februára (TASR) - Pre vysokú chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) bolo v tomto týždni v Banskobystrickom kraji zatvorených 12 základných a materských škôl. Išlo o zariadenia v okresoch Brezno, Zvolen, Žarnovica a Lučenec.

Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici informovali, že výskyt akútnych respiračných ochorení stúpol tento týždeň v kraji o dve percentá, výskyt chrípky a CHPO však bol vyšší o desať percent. "Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v siedmich," uviedla hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

Epidemiológovia evidujú tento týždeň celkom 9503 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2500 na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni. Z tohto počtu je 1607 prípadov chrípky či chrípke podobných ochorení, čo jej chorobnosť 422 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji je v okrese Zvolen, Lučenec, Brezno, Banská Bystrica a Revúca. Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Banská Bystrica, Zvolen, ale aj v okresoch Lučenec, Brezno a Revúca. Z hľadiska veku bolo najviac ARO v skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, žiakov základných škôl a najmenších detí do piatich rokov. Najnižší výskyt je medzi seniormi. Podobný trend je aj vo výskyte CHPO.