Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival Astrofilm je venovaný spomienke na M. R. Štefánika

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V prvý festivalový večer premietnu v priestoroch kultúrno-spoločenského centra Fontána aj film o Štefánikovi z roku 1935 a uskutoční sa beseda Od vojaka po generála s členmi Klubu generálov SR.

Piešťany 15. októbra (TASR) – Uvedenie novej knihy Bačkorový astronom českého astrofotografa Zdenka Bardona bude v utorok podvečer prvým z programov 13. medzinárodného filmového festivalu Astrofilm v Piešťanoch. Témou tohto ročníka je život a dielo Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 100. výročia jeho tragického úmrtia. Informovala o tom Drahoslava Výbochová zo Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo.

V prvý festivalový večer premietnu v priestoroch kultúrno-spoločenského centra Fontána aj film o Štefánikovi z roku 1935 a uskutoční sa beseda Od vojaka po generála s členmi Klubu generálov SR. Na utorok i stredu (16. 10.) je v prípade priaznivého počasia pripravené aj spoločné pozorovanie nočnej oblohy.

Stredajší program prinesie projekciu filmu Príbeh hrdinu a po ňom si účastníci budú môcť pozrieť prvú časť súťažných snímok a neskôr sa zúčastniť na spomienkovej besede venovanej piešťanskému astronómovi Milanovi Antalovi či prezentáciách Načo sú hviezdy i Kozmologické aktuality. Štvrtok (17. 10.) na Astrofilme otvorí rozprávanie Fotografujeme na cestách a budú nasledovať súťažné filmy.

Tradičnými organizátormi festivalu sú Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo a mesto Piešťany. Vstup na všetky podujatia je voľný.