Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Galéria umenia Ernesta Zmetáka predstavuje tvorbu Milana Vagača

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autor výstavy sa zaoberá skúmaním funkcie maľby v súčasnom digitálnom svete.

Nové Zámky 17. mája (TASR) - Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnila samostatnú výstavu Milana Vagača s názvom Tvár nebola rozpoznaná. Ako uviedli organizátori, návštevníci si ju v priestoroch galérie môžu pozrieť do 29. júna.

Autor výstavy sa zaoberá skúmaním funkcie maľby v súčasnom digitálnom svete. V najnovšej sérii diel s názvom Gizmo rozvíja svoj záujem o rozhranie medzi človekom a technológiou, prepája maľbu, objekt a inštaláciu. "Pojem gizmo sa v neformálnej komunikácii často používa na označenie technologického zariadenia, ktorého účel nie je úplne zrejmý. Názov výstavy odkazuje na funkciu rozpoznávania tváre, ktorá sa využíva napríklad pri odblokovaní smartfónov. Predstavuje prienik ľudského a technologického sveta, bránu chrániacu prístup k zariadeniu," uviedla kurátorka výstavy Martina Bábinová.

Ako doplnila, Milan Vagač vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde v roku 2016 ukončil doktorandské štúdium. Zúčastnil sa rezidenčných pobytov vo Francúzsku, USA, Českej republike či Litve. Jeho diela boli prezentované na viacerých samostatných aj skupinových výstavách na Slovensku i v zahraničí. Je spoluzakladateľom a editorom ČasopisuX o súčasnej kresbe. Žije a tvorí v Prahe.